Dutch Cell Dogs koppelt asielhonden aan gedetineerden

Door Marlies de Bats en Betty Buijtels, initiatiefnemers van Dutch Cell Dogs, een stichting die gespecialiseerd is in het begeleiden van gedetineerden in het trainen van asielhonden en beide docent op de opleiding coördinator nazorg ex-gedetineerden.

Dutch Cell Dogs is de Nederlandse variant van een Amerikaans project. Deze stichting koppelt sinds vijf jaar moeilijk plaatsbare asielhonden aan gedetineerden. Er zijn al 185 honden na deze training met succes geplaatst.

De moeilijkste exemplaren

Het is nog donker als hondengedragsdeskundige Betty Buijtels het Dutch Cell Dogsbusje parkeert voor de deur van Dierenasiel Amsterdam. Collega Marlies de Bats is er ook al. Ze komen ‘hun’ asielhonden ophalen voor het tweewekelijkse uitje naar de gevangenis. Het zijn de moeilijkste exemplaren die ze hiervoor selecteren. Voor deze honden wordt vaak geen eigenaar gevonden; ze zijn hyperactief, agressief of lelijk. Marlies en Betty geven ze met hun project een tweede kans.

De ontmoeting met de gedetineerden

De volgende stap is de ontmoeting met de gedetineerden. “Ik wil niet weten wat ze gedaan hebben, dan zou ik ze niet meer kunnen begeleiden zoals ik nu doe”, stelt Betty. “Het gaat er ook niet om wat die heren in het verleden hebben misdaan. Het gaat om de ultieme match: welke hond en welke gedetineerde zullen het beste in elkaar naar boven halen? De hond staat centraal, daarom laten ze de dieren ook niet achter in de cel. We kunnen dan niet hun veiligheid garanderen.”

De regels

Meestal wordt er in groepen van zo’n zes honden tegelijk gewerkt. Knuffelen en kroelen mag, maar de hondentraining in de gevangenis is vooral heel hard werken voor zowel hond als gedetineerde. De regels zijn streng: misdragen de gedetineerden zich in de bajes of verzaken ze één keer, dan liggen ze eruit. Desondanks is het project enorm populair. “Er zijn zelfs gevangenen die zich speciaal hiervoor hebben laten overplaatsen. Het betekent leven in de brouwerij en een zinvolle dagbesteding. Er gebeurt meer: de hond verandert maar ook de gedetineerde, die beter leert communiceren”, aldus Marlies.

Spiegel

Dutch Cell Dogs werkt met de zogenaamde clickermethode: positief gedrag wordt beloond met een klikje en een brokje vlees of snoepje, terwijl negatief gedrag genegeerd wordt. Ook dit is een enorme eyeopener voor gedetineerden die vaak op hun negatieve gedrag worden aangesproken. De honden houden ze ook op andere manieren een spiegel voor: “Mannen met een agressieve uitstraling snappen heel vaak niet wat voor effect dit heeft totdat ze een hond ineen zien krimpen met z’n staart tussen de benen. Dat komt vaak hard aan.”

Eindresultaat

Het doel is dat de honden na deze intensieve training van acht weken van hun gedragsproblemen af zijn en een nieuw thuis krijgen. In 95% van de gevallen lukt dat. Afscheid nemen van hun trainingsmaatje is onderdeel van het project en dat laat de gedetineerden niet koud. “De gedetineerden krijgen na afloop een diploma, voor velen hun eerste. Ook schrijven ze een brief aan het toekomstig baasje van de hond die zij zelf aan het begin van de training een nieuwe naam hebben mogen geven. Daarin staan de meest ontroerende dingen. Zoals: ‘Behandel de hond met liefde, ik denk dat hij te weinig liefde heeft gehad’. Prachtig, toch?”

 

Meer weten?
Op de opleiding coördinator nazorg ex-gedetineerden hoort u van o.a. Marlies de Bats en Betty Buijtels hoe u zorgt voor een goede re-integratie van ex-gedetineerden in uw gemeente.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

De voordelen van de bestuursrechtelijke aanpak van ondermijnende criminaliteit

Bestuursrechtelijke sancties maken het mogelijk om criminaliteit eerder en effectiever aan te pakken. De benodigde …

èèn Reactie

  1. Goed initiatief zeg. .

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *