Martin Braam en Peter Kroep – Handreiking Evenementenveiligheid

Aan het woord zijn Martin Braam, evenementencoördinator bij de gemeente Leiden en Peter Kroep, regionaal adviseur evenementenveiligheid Hollands Midden bij het Bureau Conflict- en Crisisbeheersing en beide spreker op het congres Veiligheid bij Evenementen.

Waarom gebruiken jullie het risicoprofiel van de Handreiking Evenementenveiligheid (HEv) bij de gemeente Leiden? 

Martin begint: “Het risicoprofiel geeft een mooi inzicht waar de verantwoordelijkheden liggen bij de politie, brandweer, GHOR of de organisator. We hebben de organisatie van de jaarlijkse 3 oktoberviering (Leidens Ontzet, in de volksmond ‘Leids ontzet’) aangegrepen om voor het eerst het risicoprofiel te gebruiken in de gemeente Leiden. Tijdens onze sessie kreeg met name de organisator een goed inzicht wat er van hem of haar wordt verwacht tijdens een evenement. Wat erg leerzaam en leuk is aan deze sessie is dat er een discussie ontstaat welke risico’s het evenement met zich meebrengt met zo nu en dan nieuwe inzichten.”

Peter vult Martin aan: “De sessie is ter lering en ontwikkeling van alle betrokken personen. Leren omgaan met de systematiek en met elkaar ervaren hoe er naar een evenement gekeken kan worden. Je merkt tijdens een dergelijke sessie dat eenduidige beeldvorming en een goede voorbereiding op een risicovol evenement veel meer vraagt dan alleen een risicoscan. Het voorbereiden kost daarmee ook duidelijk meer tijd. Met een risicoprofiel maak je een verdiepingsslag en ontwikkel je samen met de betrokken partners een beeld van Leids Ontzet. Op deze wijze is het mogelijk om de scenario’s die de laatste jaren zijn ontstaan door onderbuik gevoel, ervaring en boeren verstand te toetsen en mogelijk te verbeteren. De ontwikkeling binnen de Veiligheidsregio Hollands Midden om te komen tot een kader voor (risicovolle) evenementen is gebaseerd op het landelijke concept van de Handreiking Evenementenveiligheid.”

Meer weten?

Op het congres Veiligheid bij Evenementen hoort u van o.a. Martin Braam en Peter Kroep hoe u een integrale en realistische risicoanalyse verricht die recht doet aan de lokale situatie.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Nieuwe werkwijze arbeidsongevallen zorgt voor meer veiligheidsbewustzijn bij bedrijven

84 procent van de bedrijven waar een arbeidsongeval is gebeurd, voert alle maatregelen die in …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *