Hoe helpt een persoonsgerichte aanpak drugscriminaliteit verminderen?

Jongeren zijn steeds vaker betrokken bij drugscriminaliteit. De ernstige jeugdcriminaliteit neemt toe. Michiel Geuzinge, op dit moment Projectleider van de Aanpak Doorgroeiers in drugscriminaliteit bij het Actiecentrum Veiligheid en Zorg Amsterdam-Amstelland, stelt dat een loopbaan in de drugshandel minder aantrekkelijk gemaakt moet worden. Dat is nodig om verharding in de samenleving tegen te gaan. Wat is de rol van een persoonsgerichte aanpak hierin?

Een toename in drugscriminaliteit

De laatste jaren zien we een positieve trend: de jeugdcriminaliteit daalt. Hier staat echter tegenover dat de ernstige jeugdcriminaliteit juist toeneemt. Jongeren zijn steeds meer actief in de drugscriminaliteit. Zij maken carrière en raken vervolgens betrokken bij een ernstig misdrijf. De groeiende invloed van de drugshandel in sommige wijken is zorgwekkend, mede door de gevolgen voor de samenleving op de lange termijn.

De aantrekkingskracht van de drugshandel verminderen

We moeten nog meer doen aan de groep die de ernstige jeugdcriminaliteit pleegt en de aantrekkingskracht van drugscriminaliteit verminderen. Je kunt namelijk in andere landen zien wat er gebeurt als je dit jarenlang verwaarloost. Het leidt tot ernstige veiligheidsproblemen. Je denkt aan criminaliteitsnetwerken die sterker zijn dan de overheid en hele wijken domineren, maar ook aan geweld, moord en afpersing. Het is mogelijk om hier iets aan te doen: een persoonsgerichte aanpak gefocust op jongeren die de eerste stappen in een criminele loopbaan hebben gezet, maar nog niet de top hebben bereikt. Het is belangrijk om dit te combineren met een bredere aanpak van het hele netwerk en soms met een brede gebiedsgerichte aanpak. Michiel Geuzinge heeft hier positieve ervaringen mee opgedaan met de Aanpak Doorgroeiers, onderdeel van het programma Weerbaar Amsterdam. De samenwerking die hiervoor nodig is, is echter zeer ingewikkeld. Het vraagt veel van alle partners.

Nieuwe samenwerkingen

Ik zie steeds jongere personen betrokken raken bij drugscriminaliteit die, vrijwillig of gedwongen, zware misdrijven plegen”, aldus Michiel. De doelgroep verhardt, waardoor het steeds belangrijk wordt om er eerder bij te zijn wanneer er signalen zijn dat een persoon de verkeerde kant op gaat. Het positieve is dat steeds meer partijen de gevaren van de groei in drugscriminaliteit serieus nemen en samenwerken. Zij ontwikkelen samen nieuwe benaderingen, interventies en strategieën.

Ga loopbanen in de drugscriminaliteit tegen

Wil jij weten met wie je moet samenwerken om loopbanen in de drugscriminaliteit tegen te gaan? Kom dan naar het congres Jonge aanwas uit de criminaliteit van SBO! Michiel Geuzinge vertelt hier tijdens een interactief praktijklab meer over. Het programma zit daarnaast bomvol deskundige sprekers die jou inspireren om jonge aanwas in drugscriminaliteit te voorkomen.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Geen criminelen in bovenwereld

Op het oog legale bedrijven kunnen dienen als dekmantel voor illegale praktijken zoals het witwassen …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *