Hoe kun jij risicogericht kijken naar veiligheid?

Wil jij risicogericht kijken naar de veiligheid van jouw gebouw? Carolien de Vries, directeur bij Young Safety Professionals en docent van de opleiding Veiligheid van Gebouwen, vindt dit verstandig. Wil jij weten wat de voordelen zijn van risicogericht denken ten opzichte van regelgericht? Lees dan verder!

Risicogericht versus regelgericht

Carolien merkt dat er steeds meer aandacht is voor een risicogerichte aanpak ten opzichte van een regelgerichte aanpak voor de veiligheid van gebouwen. De reden hiervoor is het feit dat er zoveel verschillende soorten gebouwen en gebruikers zijn dat er niet een standaardpakket maatregelen kan worden samengesteld waardoor het veilig wordt. Voldoen aan regelgeving betekent dus niet dat er een veilig gebouw staat. Een risicogerichte aanpak helpt. Het is een integrale, proactieve aanpak waarbij diverse stakeholders meedenken over risico’s in de omgeving. De risico’s worden hierdoor inzichtelijk waardoor passende beheersmaatregelen worden bedacht die daadwerkelijk bijdragen aan veiligheid. Regelgeving staat dus niet centraal bij deze aanpak, waar dit bij een regelgerichte zienswijze wel zo is.

De voordelen van deze aanpak

Een risicogerichte aanpak is volgens Carolien positief. Het zorgt namelijk voor meer veiligheid als je een gebouw goed afstemt op het gebruik en de daaruit ontstaande risico’s. Dit komt doordat je samen met de verschillende stakeholders naar potentiele veiligheidsrisico’s moet kijken. Het vraagt om een brede blik en creatief denkvermogen om oplossingen voor deze risico’s te bedenken. Het resultaat is een adequate aanpak voor allerlei verschillende (potentiele) risico’s voor jouw gebouwen en de mensen erin en rondom.

Informatie over veiligheid van gebouwen

Wil jij een risicogerichte aanpak hanteren om de veiligheid van jouw gebouwen te garanderen? Je bent dan zeker niet alleen. Carolien merkt dat veel organisaties vragen stellen over deze aanpak. Zeker organisaties waar de gebouwgebruikers onder een kwetsbare doelgroep vallen. Zij hebben wel van de aanpak gehoord, maar weten het niet altijd toe te passen. De vraag naar informatie is groot. Wil jij er ook meer over weten? Schrijf je dan in voor de opleiding Veiligheid van Gebouwen van SBO!

Kies voor een Incompany-opleiding

Bezit jij meerdere panden en wil je een aantal veiligheidsexpert opleiden om de veiligheid van jouw gebouwen te waarborgen? Kies dan voor een Incompany-opleiding! Je krijgt dan praktische informatie die direct toepasbaar is in jouw situatie!

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Antwoorden op Kamervragen over berichten ‘Recordaantal meldingen van personen met verward gedrag in 2023’ en ‘Duizenden kwetsbaren wachten op plek beschermd wonen’

Minister Helder (VWS) geeft antwoord op vragen over de berichten ‘Recordaantal meldingen van personen met …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *