Hoe realiseer je de veiligheid in je gebouw in de 1.5m samenleving?

Veiligheid in gebouwen was de afgelopen jaren bijna alleen een issue voor de technici en de afdeling facilitair. Sinds het Covid-virus door de wereld trekt, begint iedereen zich ervan bewust te worden dat veiligheid in de vorm van gezondheid een onderwerp is dat iedereen aangaat. Medewerkers en bezoekers lopen tijdens hun werk of bezoek door dezelfde ruimten. Hierdoor moet er over routering, afstand houden en mitigatie van besmettingsrisico’s in Het nieuwe normaal opnieuw nagedacht worden.

In deze blog verteld Roelf Pot, adviseur bij Crowdprofessionals je over crowdmanagement in je gebouw i.v.m. de 1.5m samenleving. CrowdProfessionals houdt zich bezig met bezoekersstromen bij bijvoorbeeld een evenement, een theater, een onderwijsinstelling of kantoor. Zij proberen de gebruikers van een gebouw of ruimte een gastvrije ontvangst te geven en in deze tijden een goed en veilig georganiseerde ontvangst.

Veilige werkomgeving

We zien in diverse enquêtes enige angst terug voor het gebruik van het kantoor. Er wordt meer en meer nagedacht over de veiligheid van kantoortuinen. De eerste adviezen van virologen met betrekking tot hygiëne op werkplekken spreken een voorkeur uit voor het instellen van vaste afgeschermde werkplekken en zijn in strijd met de basisfilosofie van een kantoortuin. Werken op kantoor wordt voorlopig niet meer hetzelfde als in de eerste helft van maart.

Een veilige werkplek is maar één onderdeel van een veilige werkomgeving. Luchtbehandeling staat ook weer in de schijnwerpers. Is een hardwerkende airconditioner een veiligheid verhoger of juist een besmettingsbron? En ook bij de (personeels-)ingang, in trappenhuizen, in en nabij toiletten en in de kantine(rij) is 1,5 meter afstand houden best lastig. Grote drukte dus voor de technisch gebouwbeheerders en de facility medewerkers.

Crowdmanagement binnen de 1,5 meter economie

De entree werkt al anders; vroeger kon je dicht op elkaar door de deur of tourniquet en dan verder door de gangen, maar dicht op elkaar staan en vlak langs elkaar of zelfs elkaar tegemoet lopen is voorlopig even “not done”.  De capaciteit van de tourniquet wordt ernstig verlaagd (tot ca. 10 a 15% van de originele capaciteit) doordat er steeds maar 1 persoon per segment in mag. De capaciteit van transfergebieden is aantoonbaar verlaagd; in winkelgebieden tot slechts 11 a 12 personen per meter breedte per minuut waar dat in het “normaal” rond de 82 lag. In kantooromgevingen zal dat niet veel beter zijn. De effecten van de 1,5 meter doorstroming zijn inmiddels gevalideerd middels simulatiesoftware van onze partner INCONROL Simulation Solutions. De slimme routering binnen het gebouw is vervolgens helemaal afhankelijk van het gebouw zelf en de mogelijkheden, de aantallen bezoekers en het soort werkzaamheden die er binnen uitgevoerd worden. Dat betekent maatwerk, soms zelfs per etage.

Door minder mensen tegelijkertijd in het gebouw toe te laten of te werken met verschoven werktijden of het organiseren van gescheiden in- & uitgangen kan het besmettingsrisico al een flink eind omlaag gebracht worden. Het invoeren van éénrichtingsverkeer in de gangen kan ook schelen, maar is lang niet altijd mogelijk. Wij zien bij projecten in Universiteitsgebouwen en Hogescholen dat verlaging van de capaciteit (hoeveelheid tegelijkertijd aanwezig) onvermijdbaar is. 100% aanwezigheid is niet te faciliteren binnen de 1,5 meter eisen!

Plannen maken vanaf een tekening is de eerste stap, maar implementatie en zorgen voor gedragsverandering onder medewerkers en bezoekers zijn stap twee en drie. Beïnvloeden van het gedrag kan door slim inrichten van de ruimten en looproutes in combinatie met aanpassingen van werk- en openingstijden.

Meer weten?

Met de kennis van loopstomen heeft Crowdprofessionals de afgelopen weken al veel instellingen geholpen aan maatwerk oplossingen. Deze kennis en recente ervaringen hebben ze verwerkt in de SBO-opleiding Veiligheid in Gebouwen die komend najaar gegeven gaat worden. Na deze opleiding kun je de maatregelen in jouw eigen gebouw(en) nog eens tegen het licht houden en waar nodig verbeteren o.b.v. de 1,5 meter economie.

Tijdens de opleiding Security Manager leer je wat de belangrijkste trends en ontwikkelingen zijn op het terrein van security management en hoe je de bezoekersstromen in jouw gebouw correct inregelt

Over Liz de Bie

Nederland veilig maken doe je samen. Voor het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid organiseer ik congressen, cursussen, opleidingen en incompany trainingen voor en met veiligheidsprofessionals werkzaam bij de overheid en het bedrijfsleven met als doel om kennis en ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Ik organiseer events over trends en actuele ontwikkelingen op het terrein van veiligheid. Meer informatie over het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid en het opleidingsaanbod is te vinden op www.sbo.nl/veiligheid

Bekijk ook

Monitor Integriteit en Veiligheid: agressie en intimidatie richting politiek ambtsdragers blijft zorgelijk

Maar liefst 45% van alle decentrale politieke ambtsdragers zoals burgemeesters, Statenleden, raadsleden en waterschapsbestuurders kreeg …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *