Hoe verbeter je de weerbaarheid van jouw regio door samen te werken?

Jouw organisatie moet weerbaar zijn tegen ondermijnende criminaliteit en fraude, criminelen vinden namelijk steeds nieuwe manieren om mensen en organisaties op te lichten via het internet. Je kunt criminele personen, activiteiten en netwerken herkennen door open bronnen te gebruiken, maar hoe doe je dat? Jan Janse, Districtchef Zeehaven in Rotterdam, stelt dat een publiek-private samenwerking de sleutel tot succes is.

Tegen welke ontwikkelingen moet je jouw weerbaarheid verbeteren?

Jan is werkzaam in de haven van Rotterdam en komt daardoor veel in aanraking met criminaliteit. Hij ziet bijvoorbeeld een toename van drugssmokkel en illegale migratie naar het Verenigd Koninkrijk. Publieke en private partijen werken in Rotterdam samen in de strijd tegen smokkel en ondermijning. Deze verschillende partijen wisselen onderling informatie uit voor civiele, bestuurlijke en strafrechtelijke vervolgtrajecten. Een soortgelijke publiek-private samenwerking is wellicht ook geschikt om de weerbaarheid van jouw regio te verbeteren.

Publiek-private samenwerking in combinatie met open bronnenonderzoek

Jan Janse stelt dat de weerbaarheid van bedrijven verbeterd moet worden in plaats van enkel criminele netwerken aanpakken. Een publiek-private samenwerking tussen overheid en andere partijen is hierbij de sleutel tot succes. De inzet van lokale partijen maakt een regio transparanter en beheersbaarder, daarnaast is er ruimte voor een aanpak op maat. Een voorbeeld is een team van de Belastingdienst, jeugdzorg en maatschappelijk werkers. Zij komen allen veel in risicogebieden over de vloer en zijn in staat om criminaliteit te herkennen en eventueel in de kiem te smoren. Deze verschuiving van werkzaamheden naar private partijen zorgt, zeker in combinatie met het uitwisselen van informatie uit open bronnen, voor een versterkte weerbaarheid tegen criminaliteit en fraude.

Leer van een praktijkcase

Wil jij meer weten over het verzamelen, analyseren en rapporteren van data uit open bronnen? Jan Janse verzorgt de praktijkcase over multidisciplinaire samenwerkingsverbanden in de Rotterdamse haven tijdens de cursus Open Bronnenonderzoek van SBO. Je maakt tijdens deze cursus kennis met een succesvol samenwerkingsverband en leert de best practices kennen. Wil jij met meerdere mensen of afdelingen binnen jouw organisatie naar hetzelfde doel werken? Kies dan voor een Incompany-traject!

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

OM: Geregistreerde discriminatiefeiten in 2023 gestegen

Het Openbaar Ministerie (OM) registreerde in 2023 meer feiten op grond van een verdenking van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *