Informatiebeveiliging en IT beheer bij rijksoverheid nog steeds niet op orde: en nu?

De rekenkamer publiceerde afgelopen week een artikel dat de Rijksoverheid haar informatiebeveiliging nog steeds niet op orde heeft.  Digitale verstoring is op dit moment een van de grootste bedreigingen voor onze nationale veiligheid. Bij 11 organisaties van de rijksoverheid signaleert de Algemene Rekenkamer grote problemen in de informatiebeveiliging. De organisaties hebben niet alle beveiligingsmaatregelen genomen die door en voor de rijksoverheid verplicht zijn gesteld.

Verouderde systemen

Uit het onderzoek blijkt dat circa 25% van de rijksuitgaven aan ICT betrekking hebben op vernieuwing. De overige 75% wordt besteed aan de instandhouding van de huidige ICT maar dit is buiten beeld. Hierdoor is het voor het parlement onduidelijk hoeveel systemen verouderd zijn en op termijn problemen kunnen opleveren in de dienstverlening aan bedrijven en burgers. Het is dus niet te controleren of de continuïteit van de dienstverlening is gewaarborgd. Binnen de belastingdienst worden verouderde ICT-systemen bijvoorbeeld wel vernieuwd, maar dit gaat niet snel genoeg.

Gebrek aan professionals

Het percentage studenten dat ICT studeert is vele malen lager dan de verwachte behoefte. Zij krijgen vaak aantrekkelijke aanbiedingen van Google, Facebook of startups of zij gaan zelf als ZZP-er aan de slag vanwege het grote aanbod aan opdrachten dat zij krijgen. Het tekort aan de juiste professionals is dus erg groot.

Geef je huidige personeel nieuwe kansen

Een grote kans ligt in het omscholen van huidig personeel met een business achtergrond naar IT gerelateerde thema’s. Het intern invullen van ICT functies biedt organisaties namelijk een aantal kansen:

  • Op een efficiënte manier capaciteit opbouwen omdat je gebruik maakt van jouw eigen mensen zodat je verouderde systemen kunt vernieuwen
  • Je bent als organisatie minder afhankelijk van krapte op de arbeidsmarkt
  • Huidige werknemers krijgen nieuwe kansen voor persoonlijke ontwikkeling, wat leidt tot een hogere werknemerstevredenheid.

Het om- en bijscholen van huidig personeel kan op een gemakkelijke manier met kortdurende opleidingen van professionals voor professionals.

In de opleiding Information Security Officer leer je het informatiebeveiligingsbeheer op een juiste en efficiënte wijze in te richten om cybersecuritydreigingen, verspreiding van fake nieuws en verlies van competitiviteit tegenover o.a. de VS, India en China te minimaliseren.

Tijdens het e-Identity congres hoor je de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van digitale identiteitsmanagement binnen Nederland. Niet alleen de overheid, maar ook experts uit de wetenschap en het bedrijfsleven delen hun visie om je een beeld te geven van de complete sector.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

€ 280 miljoen extra voor politie en veiligheid

Onze veiligheid, vrijheden en democratische rechtsstaat staan onder druk. Het kabinet investeert daarom vanaf 2025 …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *