Invloed van het weer op de veiligheid bij evenementen

In aanloop naar het congres Veiligheid bij Evenementen op 7 december 2016 op The Hague Security Delta Campus interviewden wij Hisso Homan, veiligheids- en calamiteitenmeteoroloog bij het KNMI en spreker op het congres Veiligheid bij Evenementen. Hisso geeft zijn visie op de invloed van het weer op veiligheid bij evenementen.

Wat zijn actuele ontwikkelingen op het terrein van evenementenveiligheid?

Het weer speelt een belangrijke rol bij evenementen en kan op verschillende manieren invloed hebben op de veiligheid. Bekende voorbeelden hiervan zijn het noodweer op Pinkpop in 2014, de extreme hitte tijdens de Vierdaagse van Nijmegen in 2006 en de zomerstorm van eind juli 2015 die ervoor zorgde dat het Zomercarnaval in Rotterdam werd afgelast. Met het warmer wordende klimaat zullen we in de toekomstige zomers steeds vaker te maken krijgen met extremere buien. Daarnaast zien we dat het aantal buitenevenementen afgelopen jaren sterk is toegenomen. Dit zorgt ervoor dat de kans dat een willekeurig evenement getroffen wordt door gevaarlijk weer navenant toeneemt.

Welke trends houdt jij nauwlettend in de gaten?

Wat opvalt is dat er nog veel te winnen valt op het terrein van het gebruik en interpretatie van weergegevens. Buienradar en Buienalarm zijn de bekendste apps die door zowel publiek als organisatie gebruikt worden. Men moet zich bij het bekijken van de prognosebeelden ervan bewust zijn dat (onweers-) buien zich razendsnel kunnen ontwikkelen en een grillig karakter hebben. Ik zeg altijd: “De bui die je nu op het radarbeeld ziet kan over een uur opgelost zijn en de bui die over een half uur ontstaat is nog niet zichtbaar in de prognose voor de komende uren”.

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen op het terrein van evenementenveiligheid en op welke manier kunnen we dit gezamenlijk aanpakken?

Ieder type gevaarlijk weer bij evenementen vraagt om een ander handelingsscenario. Organisatoren zouden voor zichzelf moeten identificeren welke verschillende gevaarlijk weer situaties voor hun relevant zijn. Daarvoor kan het KNMI de organisatie altijd voorzien van een stappenplan of handleiding. Ten tijde van een grootschalig evenement mag het KNMI meteorologische dienstverlening bieden, daaraan zijn echter wel bepaalde voorwaarden verbonden.

Hoe zie jij de toekomst van de evenementensector, wat zijn veelbelovende innovatieve aanpakken rondom evenementenveiligheid?

Hoe krachtig en geavanceerd weercomputers in de toekomst ook worden, extreem weer zal zich meestal niet lang van tevoren exact in tijd en plaats laten bepalen, dat geldt zeker voor (onweers-) buien. Wanneer er kans is op gevaarlijk weer zal bij een evenement continue alertheid altijd vereist blijven, evenals het vermogen van een evenementenorganisatie om snel te kunnen schakelen tussen verschillende scenario’s.

Congres Veiligheid bij Evenementen 2016: waarom moet men deelnemen aan het congres en wat kunnen bezoekers verwachten?

Tijdens mijn presentatie op het congres wordt uitgelegd wat er wel en niet mogelijk is als het gaat om het verwachten van gevaarlijk weer, hoe ga je om met onzekerheden. Een en ander wordt geïllustreerd door het geven van een aantal situaties waarbij weer een grote impact had op het verloop van een evenement.

Meer weten?

Op het Congres Veiligheid bij Evenementen hoort u wat de mogelijke veiligheidsrisico’s zijn voor uw evenement.

Op de Opleiding Coördinator evenementenveiligheid leert u hoe u de veiligheid op een evenement in uw regio kunt waarborgen.

Op de cursus Crowdmanagement in de praktijk leert u hoe u de vorming en verplaatsing van mensenmassa’s reguleert en fatale ongelukken op uw evenement voorkomt.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Prinsjesdag 2024: investeren in een veilig en rechtvaardig Nederland

Nederland veilig en rechtvaardig houden. Dat is het komende begrotingsjaar de leidende prioriteit. En dat …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *