Je huis beveiligen tijdens de donkere dagen

Vooral in de donkere wintermaanden vinden veel inbraken plaats. Het is vroeg donker, door de lagere temperaturen zijn niet veel mensen buiten, en de feestdagen worden vaak buiten de deur gevierd. Ideale omstandigheden voor inbrekers. Wilt u na een gezellige feestavond met vrienden of familie thuiskomen en uw huis nog net zo aantreffen zoals u het heeft achtergelaten? Wij hebben voor u de volgende tips om uw huis veilig achter te laten.

Verlichting schrikt inbrekers af

Verlichting binnenshuis of buitenshuis verkleint de kans op inbraak. Licht binnen betekent meestal dat de bewoners van het huis thuis zijn. Het is mogelijk inbrekers te misleiden door tijdschakelaars op lampen te zetten. Hebt u daarnaast al eens gehoord van Fake TV? Het is een klein kastje dat dezelfde lichtflitsen zoals een televisie geeft, waardoor het net lijkt alsof u gewoon televisie zit te kijken thuis. Licht aan de buitenzijde van het huis vergroot de kans voor een inbreker om gepakt te worden. Hang verlichting hoog op zodat dit niet gesaboteerd kan worden en koop verlichting met bewegingssensoren.

Degelijk en gecertificeerd hang- en sluitwerk

Hij lijkt erg voor de hand liggend maar sluit alle ramen en deuren, ook kleine badkamerraampjes en toiletraampjes. Laat verder alle deuren (dus ook die van de garage) en ramen (en bijvoorbeeld ook lichtkoepels) voorzien van hang- en sluitwerk dat voldoet aan het Politie Keurmerk Veilig Wonen. Kies cilindersloten voorzien van een kerntrekbeveiliging en boorbeveiliging en gecertificeerd deurbeslag. Dit maakt het inbrekers niet alleen moeilijk binnen te komen, maar heeft zelfs een preventief afschrikwekkend effect.

Waardevolle eigendommen veilig in een kluis

Een kluis lijkt veel mensen een overbodige luxe, maar is de investering waard. Sieraden, contant geld, belangrijke documenten, foto’s en dure hardware zoals laptop of harde schijf: allemaal zaken met veel materiële of emotionele waarde die niet zomaar voor het grijpen zou moeten liggen. Kies een kluis met een degelijk slot en veranker deze zoals voorgeschreven, en denk tevens over de mogelijkheid van een brandwerende functie na.

Geen info op social media over afwezigheid

Sommige mensen hebben de neiging op social media veel info te plaatsen over waar ze zijn en wat ze doen. Net zoals dat voor vakanties geldt, kunt u beter niet uw afwezigheid vermelden en zeggen wanneer u waar zult zijn. Uw profiel is vaak via anderen zichtbaar voor onbekenden die deze info kunnen misbruiken.

Meer weten?
Op de cursus Wetgeving & Security leert u wat de juridische mogelijkheden en onmogelijkheden zijn op het terrein van security.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met John van Hemert van Kluis-kopen.be. John van Hemert is professional op het gebied van beveiliging en heeft als ondernemer een PKVW-erkend bedrijf.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Misbruik en fraude met zorg(geld) voor niet-verzekerden

Criminele zorgaanbieders kunnen gemakkelijk frauderen ten koste van de zorg aan mensen die niet verzekerd …

6 Reacties

  1. Vertel ook je buren/omgeving dat je niet thuis bent, dan kunnen zij ook anticiperen op afwijkende situaties. En je kan in je eigen gemeente kijken in welke gebieden veel/weinig inbraken worden gepleegd, de politie heeft daar een site voor opgezet genaamd Misdaad in Kaart.

  2. @Eva de kaart van de politie zegt niets over de kans dat in een wijk / woning wordt ingebroken. ‘Misdaad op de Kaart’ zegt alleen iets dat binnen een geografische eenheid (buurt, wijk, gemeente, ..) een aantal (n) inbraken plaatsvinden. De kans inbraken gedeeld door het aantal woningen gecorrigeerd met kwaliteit hang- en sluitwerk vindt niet plaats. Denk aan hoogbouw. De politie (ende politiek) denkt nog tweedimensionaal terwijl het probleem driedimensionaal is.

    Het politieke probleem is dat bij het ‘juist’ verwerken van criminaliteitsgegevens, de hotspots c.q. aandachtsgebieden veranderen (vaak naar de randen van gemeenten verschuiven; dat vinden (m.n. touristische) gemeenten niet leuk omdat dan ook de politieaandacht niet op het (uitgaans)centrum komt te liggen maar op de (vanuit de politieke keuzes) oninteressante periferie van de stad. Woninginbraken, diefstal uit en vanaf auto, straatroof e.d. verschuiven naar de randen van de stad en zelfs naar heel andere steden en gebieden! De politiek in de grote steden vinden dat niet leuk. Politici en politiemanagement hebben weinig geleerd van ‘edged cities’ en de opkomst van ghetto-suburbs zoals die al in andere delen van Europa (mn. Engeland en Frankrijk; denk aan de Banlieues) bestaan. Rond Parijs is de politie FTE-dichtheid in het centrum significant hoger dan in de verre uit criminelere buitenwijken puur vanuit imago doeleinden (m.n. toerisme).

  3. Goede tips. Een politiekeurmerk voor veilig wonen is ook nog een goede tip. De certificeringsregeling Politiekeurmerk Veilig Wonen is een veiligheidsinstrument dat bijdraagt aan de sociale veiligheid. De kans dat een gelegenheidsinbreker jouw woning links laat liggen, is twee keer zo groot als deze voldoet aan de eisen van het PKVW

  4. Bedankt voor de tips. Je kan je huis maar beter goed beveiligen.

  5. Met de donkere dagen weet je het maar nooit. Goede beveiliging is dan ook essentieel.

  6. Ik kan nu niet meer zonder een goed camerabewaking. Ook in het donker kan het alles goed opvangen en ik wordt gemeldt als er iets vreemd opgemerkt wordt. Vorig jaar nog hebben inbrekers geprobeerd mijn huis binnen te dringen en als ik camerabewaking had gehad zou ik ze eerder opgemerkt hebben. Het is hen gelukkig niet gelukt, maar zoiets vergeet je niet snel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *