Kort probleemjongeren op uitkering

Korten op uitkeringen, zichtbare taakstraffen en beperking van gratis advocatuur. Dat stelt antropoloog en criminoloog Hans Werdmölder voor als strafmaatregelen tegen probleemjongeren.

Hans Werdmölder doet al meer dan dertig jaar onderzoek naar criminele allochtonen en heeft alles gezien op dit gebied. Begin jaren tachtig begon hij als jonge antropoloog met veldwerk onder probleemjongeren in de Amsterdamse Pijp. Jaren later zocht hij ze op om te zien wat ze als volwassenen van hun leven hadden gemaakt. In 2015 nog verscheen een boek van zijn hand over hetzelfde onderwerp, Marokkanen in de marge, ontspoorde levens van kleine criminelen.

Soft

De Nederlandse overheid is jarenlang te soft geweest voor allochtone probleemjongeren, aldus Hans Werldmölder: “Dertig jaar onderzoek naar de achtergronden en de aanpak van allochtone criminele jongeren heeft mij bescheiden gemaakt, maar ook minder politiek correct. Het onvermogen om het kwaad effectief en doortastend te bestrijden, heeft alles te maken met ons diepverankerde schuldgevoel in de omgang met etnische en culturele minderheden.”

Confrontatie

Wat te doen tegen probleemjongeren? Hans Werdmölder in zijn boek: “Wat je als overheid niet wilt, moet je ook niet tolereren. Misdaad mag niet lonen. Mijn devies luidt daarom: maak het simpel, omarm slechts enkele principes, ga de confrontatie aan en wees niet bang en, tot slot, zorg voor een stok achter de deur.”

Strafmaatregelen

“Je zou kunnen denken aan het korten op de uitkering van de criminele jongeren. Of je kunt een limiet stellen aan de gratis advocatuur. Nu kunnen ze daar onbeperkt gebruik van maken, maar je zou kunnen invoeren dat een criminele jongere bij de derde keer geen gratis advocaat meer krijgt. Taakstraffen zou je moeten plaatsen in de directe omgeving van de jongere, zodat het zichtbaar wordt.”

Gedoogbeleid

Ook dertig jaar geleden vond Hans Werdmölder al dat de houding van hulpverleners en de overheid onderdeel was van het probleem. De tijd lijkt hem nu gelijk te geven. “Maar we leren traag. Het echte probleem ligt in het feit dat wij als Nederlandse overheid niet gewend zijn om dit soort jongeren op een manier aan te pakken die effect sorteert. Dat komt door dat gedoogbeleid. Iets mag of iets mag niet, maar in Nederland wordt wat niet mag soms toch toegestaan. Voor mensen uit andere culturen is dat heel vreemd”, aldus Hans Werdmölder.

Meer weten?

Op de opleiding ketenregisseur risicojeugd leert u hoe u komt tot een integrale persoonsgerichte aanpak van risicojongeren.

Op de opleiding Overlastcoördinator leert u hoe u verloedering en ernstige overlast in uw wijk aanpakt.

Op de opleiding coördinator nazorg ex-gedetineerden leert u hoe u komt tot een sluitende aanpak van ex-gedetineerden in uw gemeente.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Misbruik en fraude met zorg(geld) voor niet-verzekerden

Criminele zorgaanbieders kunnen gemakkelijk frauderen ten koste van de zorg aan mensen die niet verzekerd …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *