Milieucriminaliteit

Een onderwerp binnen de noemer ‘ondermijnende criminaliteit’, die op de een of andere manier nog weinig aandacht lijkt te hebben binnen organisaties die zich met ondermijnende criminaliteit bezighouden (de Regionale Informatie en Expertisecentra). Maar afgelopen jaar werd het in eens weer op de kaart gezet in de landelijke media na de documentaire ‘De beerput van Nederland’. Regiseur Wilfried Koomen laat op pijnlijke wijze zien dat overheidspartijen willens en wetens betrokken zijn bij grootschalige milieucriminaliteit.

Klaas Litjens, adviseur veiligheid en innovatie bij Van Aetsveld en dagvoorzitter op het congres Milieucriminaliteit.

Verschil milieucriminaliteit en andere soorten ondermijning

Daarmee onderscheidt ondermijnende milieucriminaliteit zich van andere ondermijnende criminaliteitsdelicten. Namelijk bij georganiseerde hennepteelt, witwassen of mensenhandel maken criminelen weliswaar gebruik van de ‘bovenwereldse’ faciliteiten, maar bij milieucriminaliteit gaat de betrokkenheid van het openbaar bestuur veel verder. Neem bijvoorbeeld het witwassen van drugsgeld. Een crimineel vraagt een vergunning aan voor een horecaonderneming om zijn geld wit te kunnen wassen. De vergunningverlenende gemeente zal eerst een diepgaand onderzoek moeten doen (Wet Bibob) om er achter te komen of diegene wel een vergunning verleend kan worden (als een gemeente dat al doet). Als je een slimme crimineel bent dan is er een kans dat je daarbij niet door de mand valt en dus de vergunning kan krijgen. De gemeente heeft in dat geval onbewust en onbedoeld criminaliteit gefaciliteerd.

Mate van betrokkenheid bestuurders

In het geval van milieucriminaliteit weten bestuurders vaak wel wat voor vlees ze in de kuip hebben, maar moeten ze kiezen tussen economische belangen aan de ene kant, en veiligheidsbelangen aan de andere kant. En die keuze is nog niet zo makkelijk voor veel bestuurders. Maak namelijk maar eens een besluit voor het sluiten van een bedrijf waar binnen jouw gemeente 150 mensen werkzaam zijn.

Deels illegaal

Een ander kenmerkend verschil tussen milieucriminaliteit en andere ondermijnende criminaliteitsvormen is de mate van ‘slechtheid’ van de dader. Namelijk, als je hennep teelt dan is dat 100% illegaal. Maar als je een legitiem grondverzet bedrijf hebt en je verzwijgt af en toe een lading vervuilde grond als ‘vervuild’ op te geven, dan is zijn bedrijvigheid misschien maar voor 5% illegaal. Moet je dan dat hele bedrijf sluiten of kan je dan nog andere middelen inzetten om ervoor te zorgen dat die 5% gereduceerd wordt?

Awareness als basis

Iedere criminaliteitsvorm vraagt om een eigen oplossingsstrategie maar tenminste een ding hebben ze gemeen, zonder risicobewustzijn ontstaat er geen oplossing. Tijdens het congres ondermijnende milieucriminaliteit nemen we deelnemers mee in de problematiek rond milieucriminaliteit. We geven inzicht in welke actoren betrokken zijn in de aanpak van milieucriminaliteit, wat je binnen jouw organisatie kan doen om bij te dragen aan een succesvolle aanpak, wat de trends en ontwikkelingen zijn ten aanzien van wetgeving en geven we het woord aan actoren die een praktijkcasus opgelost hebben door succesvolle oplossingsstrategieën.

Meer weten?

 

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Excursie opleiding coördinator evenementenveiligheid tijdens 11e van de 11e in Den Bosch / Oeteldonk

We starten de opleiding Coördinator Evenementenveiligheid in de ochtend bij Seats2Meat in Den Bosch. Het …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *