Het einde van de vrijdagmiddagborrel is nabij, voorspelt Harry Rienmeijer, directeur van Trafieq. Bij een effectief bedrijfsbeleid rondom alcohol en drugs past volgens Trafieq geen vrijdagmiddagborrel meer. Voor een alcohol-, drugs- en medicijnvrije werkvloer ontwikkelde Trafieq een speciaal programma.
Harry Rienmeijer, directeur van Trafieq en hoofddocent van de cursus ADM beleid, adviseert instellingen over middelengebruik, wetgeving en veiligheid.
Verantwoord gebruik
Harry Rienmeijer maakt zich vast niet altijd populair met de uitspraak over de vrijdagmiddagborrel, maar er is volgens hem een ontwikkeling gaande die niet meer te stoppen is. Er is een groeiende belangstelling vanuit het bedrijfsleven voor dit issue. Even voor de duidelijkheid: Trafieq is niet tegen het gebruik van alcohol en drugs. Iedereen moet zelf weten wat hij in zijn vrije tijd gebruikt, maar zorg er wel voor dat het verantwoord gebeurt. Zorg dat je niet onder invloed op de werkvloer verschijnt, of achter het stuur zit. En daar zit juist de crux, want bijna niemand weet hoe lang je werkelijk onder invloed van alcohol of drugs bent en wat de risico’s en gevolgen kunnen zijn op de werkvloer.
Onzichtbaar probleem
En dat maakt het vaak een onzichtbaar probleem. Mensen denken bij alcohol- en drugsgebruik vaak aan dronken mensen of verslaafden die stiekem gebruiken op het werk. Maar we hebben het hier niet over verslaafden. We hebben het over mensen zoals jij en ik die af en toe een biertje of een wijntje lusten. Deze veel grotere groep dan die van verslaafde medewerkers wordt vaak over het hoofd gezien. Dat zijn de werknemers van wie eigenlijk niemand, ook zij zelf niet, doorheeft dat zij onder invloed zijn.
Onveilige situaties en grijs verzuim
Middelengebruik zorgt voor hoge kosten en onveilige situaties. Zeker in de industrie. Denk aan productiviteitsverlies, schadegevallen en ziekteverzuim. Ziekteverzuim door middelengebruik valt onder het zogenaamde ‘grijze verzuim’ en behelst ongeveer 33% van het totale ziekteverzuim. Naast de maandagochtendschades gaat het hier om het korte verzuim als de dinsdagdip (bij XTC-gebruik in het weekend) en de ‘buikgriepjes en migraines’, vooral op de maandagen.
Voordelen van een Alcohol-, Drugs- en Medicijnbeleid
Met een degelijk ADM-beleid weten bedrijven binnen maanden een veiliger werkomgeving én Return on Investment te bereiken. Door ongelukjes te voorkomen, het ziekteverzuim terug te dringen en productiviteit van de medewerkers te verhogen zijn de kosten van de invoering van een gedegen ADM-beleid snel terugverdiend. Naast preventieve voorlichting biedt Trafieq ook tools voor handhaving van een ADM-beleid middels controles op alcohol, drugs en medicijnen. Deze controles kunnen op afroep (acuut), of gepland plaatsvinden. Onder andere door de handhaving wordt voor medewerkers duidelijk dat het ADM-beleid “serious business” is.
Uw kennis verder vergroten?
Op de cursus ADM beleid leert u hoe u productieverlies, onnodig ziekteverzuim en ongelukken veroorzaakt door middelengebruik op de werkvloer voorkomt.