Radicalisering is opvoedprobleem

Radicalisering onder jongeren werd de afgelopen jaren vooral gezien als een veiligheidsrisico dat bestreden moet worden in het kader van terrorisme. Maar om goed te kunnen ingrijpen moet er ook naar de opvoeding gekeken worden.

Stijn Sieckelinck, onderzoeker verbonden aan het Institute for Societal Resilience aan de Vrije Universiteit Amsterdam en aan McGill University (Montreal), spreker op het congres Radicalisering & Terrorisme, staat aan de basis van de succesvolle training ‘Omgaan met (extreme) idealen’ en adviseert binnen- en buitenlandse overheden over dit thema, auteur van het boek ‘Reradicaliseren, ronselen voor een betere wereld’.

Tegenwicht

Ouders en scholen weten vaak niet hoe ze om moeten gaan met jongeren die radicaliseren. “Ouders schrikken en wenden hun hoofd af, scholen ook. Ze weten niet precies wat ze moeten doen. De volwassene trekt zich terug en de jongere raakt geïsoleerd. Maar een adolescent heeft juist tegenwicht nodig.”

Nuance

Dat jongeren, met name jongens, radicale ideeën ontwikkelen is niet iets nieuws, het hoort bij de pubertijd. Jongeren zijn op zoek naar een identiteit en houden er radicalere ideeën op na dan hun ouders. Na verloop van tijd keert bij de meeste jongeren de nuance weer terug.

Extreem gedachtegoed

Door het internet is extreem gedachtegoed veel sneller en makkelijker te vinden dan voorheen. Daardoor kunnen extreme ideeën zich sneller ontwikkelen. Bovendien is het makkelijk de informatie en contacten te vinden die de standpunten bevestigen, zonder tegenargumenten tegen te komen.

Ouderlijk toezicht

Jongeren chatten met elkaar via de computer en bellen elkaar met mobieltjes, niet meer op het huisnummer waar ook ouders kunnen opnemen. Het is door dit soort technische ontwikkelingen voor ouders veel ingewikkelder geworden om een goed overzicht te hebben van de vriendengroep waarin kinderen zich verkeren. “Maar dat ontslaat ouders er niet van om goed toezicht te houden op hun kinderen.”

Meer weten?

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Valgevaar grote oorzaak arbeidsongevallen

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft afgelopen jaar in totaal 2.448 ongevalsonderzoeken afgerond. Daarbij waren 2.386 slachtoffers …

èèn Reactie

  1. Dit is echt een gevoelig aspect. Vooral met de technologische middelen die binnen handbereik liggen, is het belangrijk dat jongeren weten het nuttige uit te halen. Een kind mag zich zeker niet geisoleerd voelen, anders klapt die waarschijnlijk dicht. Als communiceren wegvalt, kan je pas na handelen van zo iemand zien in welk stadium die verkeert. Dan is het vaak ook al te laat.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *