Screening van personeel neemt een vlucht

Het Nederlandse bedrijfsleven wordt zich er steeds bewuster van dat het screenen van personeel een positief effect heeft op het wervings- en selectiebeleid van de onderneming.

René Reijenga, directeur van Screenen.com en spreker op het congres Ondermijning & Georganiseerde Criminaliteit, verricht met een team bestaande uit psychologen, onderzoek experts, interviewspecialisten, criminologen en recherche-experts screenings voor (semi)overheden en bedrijven.

Prioriteit

In het verleden werd er door menig HR-professional wat negatief gekeken naar het screenen van nieuw personeel. Vooral de kosten die een screening met zich meebrengt werden veelal als een struikelblok gezien. Een Euro kan maar één keer uitgeven worden en een screening had niet bepaald prioriteit bij veel ondernemingen.

Verplicht

In sommige sectoren, zoals de financiële sector, is een screening verplicht en wordt dit proces beleidsmatig uitgevoerd met als gevolg dat er vaak gekozen wordt voor de eenvoudigere oplossing. Deze screeningen zijn vaak niet meer dan slechts een verificatieproces in plaats van een screening.

Bewustwording

In andere sectoren begint dat nu langzaam maar zeker te veranderen. De bewustwording van het uitvoeren van een goede screening groeit en veel HR-professionals zien nu ook de voordelen van een goede screening. De HR-professional ziet  het steeds meer als een opbrengst. Geen nieuwe kosten voor het opnieuw moeten werven van kandidaten als de eerste kandidaat toch niet blijkt te zijn wie hij/zij veinsde te zijn. Nog steeds bevatten 75% van alle cv’s onwaarheden en wordt er in 25% van de cv’s keihard gelogen.

Integriteitsschendingen

Het ont-zorgen blijkt ook steeds vaker een groot pluspunt. Het screeningsbureau neemt het vervelende werk uit handen; kloppen de papieren wel of sterker, bestaan die papieren wel? Een veel geplaatste uitspraak is: “Dat laten we liever aan de professionals over!” Een andere reden van de toename is natuurlijk de actualiteit van de dag. Iedere dag worden we geconfronteerd met berichten in de media over integriteitsissues. Bedrijven worden voorzichtiger in het aannemen van personeel. Ook het imagoschade-spook wil je natuurlijk het liefst buiten de deur houden.

Meer weten?

Op de opleiding Integriteitscoördinator in het publieke domein leert u hoe u komt tot een integriteitsbeleid voor uw organisatie.

Op de cursus Waarheidsvinding leert u hoe u door de waarheid te achterhalen een einde kan maken aan een ongewenste situatie.

Op het congres Ondermijning & Georganiseerde Criminaliteit hoort u hoe u ondermijning veroorzaakt door criminele netwerken voorkomt.

Op de cursus Aanpak financieel-economische criminaliteit leert u hoe u financiële fraude waar mogelijk voorkomt en waar nodig bestrijd.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Asbest verwijderen gebeurt nog te vaak onveilig

Asbest wordt vaak niet veilig verwijderd. Bij bijna een derde van de inspecties ziet de …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *