Stichting Dutch Cell Dogs wint International Redemption and Justice Award

Marlies de Bats en Betty Buijtels, docenten op de opleiding coördinator nazorg ex-gedetineerden en initiatiefnemers van Dutch Cell Dogs, een stichting die gespecialiseerd is in het begeleiden van gedetineerden in het trainen van asielhonden

In een uniek trainingsprogramma met asielhonden schakelt Dutch Cell Dogs gedetineerden in als trainer. Zij krijgen de verantwoordelijkheid om de honden te trainen en iets te leren. De honden zijn afhankelijk van hun inzet en drive om er iets van te maken. De instructeurs van Dutch Cell Dogs leren hen hoe ze dat moeten doen. Gedetineerden krijgen zo een nuttige tijdsbesteding, meer status en een gevoel van verantwoordelijkheid.

Redemption and Justice Award

Elk jaar word de Redemption and Justice Award georganiseerd door No Offence, een internationale belangenorganisatie voor mensen die met justitie in aanraking zijn gekomen, hun naasten en justitiële medewerkers. In aanmerking komen die organisaties die zich hebben ingezet om verandering te realiseren in het leven van deze doelgroep en daarmee een voorbeeld zijn voor anderen.In de categorie ‘Internationale Award’ waren maar liefst 173 instellingen genomineerd van uit de hele wereld, waarbij de Nederlandse stichting Dutch Cell Dogs wist door te dringen tot de laatste ronde.

Dutch Cell Dogs

Dutch Cell Dogs is het eerste project in Nederland waarin asielhonden worden ingezet bij de resocialisatie van gedetineerden. Daarmee brengt Dutch Cell Dogs op een bijzondere manier twee werelden samen- de wereld van gedetineerden, die door hun detentie tijdelijk buiten de samenleving staan, en die van eveneens vastzittende asielhonden. Om succesvol te kunnen re-integreren, zijn een positief zelfbeeld en vertrouwen in de omgeving broodnodig. Dutch Cell Dogs stelt zowel gedetineerden als asielhonden in staat om gezamenlijk aan deze eigenschappen te werken. Door acht weken lang verantwoordelijk te zijn voor een hond, en enkel positief te trainen, werken zij aan de verbetering van hun sociale en communicatieve vaardigheden. Dit heeft een positief effect op hun welbevinden tijdens detentie, en kan op langere termijn bijdragen aan een succesvolle re-integratie in de maatschappij en recidive tegengaan.

International Award

Op 9 oktober reisde een afvaardiging vanuit Nederland af naar Engeland voor de bekendmaking van de winnaars in de Manchester Cathedral. Tijdens een spectaculair gala passeerden 9 categorieën de revue. Stichting Dutch Cell Dogs en The Lighthouse for Recovery Ministries uit Amerika waren de laatste twee finalisten in de categorie ‘International Award’. 21 juryleden, allen expert op het gebied van strafrecht, hadden zich verdiept in beide organisaties. Niemand minder dan de aartsbisschop van Engeland maakte uiteindelijk bekend dat Dutch Cell Dogs de grote winnaar was, waarna hij de prijs uitreikte aan de oprichters Betty Buijtels en Marlies de Bats. “Het concept van Dutch Cell Dogs is innovatief en relatief simpel van opzet maar het heeft een grote impact op zowel de honden als de gedetineerden. Deze award is het resultaat van de passie van de oprichters en van hun persoonlijke opofferingen. Wij zouden een dergelijk initiatief in het Verenigd Koninkrijk heel goed kunnen gebruiken omdat het een perfecte vorm is van creatieve re-integratie.”, aldus de Engelse aartsbisschop.

Meer weten?
Op de opleiding coördinator nazorg ex-gedetineerden hoort u van o.a. Marlies de Bats en Betty Buijtels hoe u zorgt voor een goede re-integratie van ex-gedetineerden in uw gemeente.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Moraal is van ons allemaal

Rinus Otte, Collegevoorzitter Openbaar Ministerie, over discriminatie en demonstratierecht. Wat is de rol van het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *