Tegoeden bevroren van uitreizigers

Negen Nederlanders die in verband worden gebracht met terroristische activiteiten kunnen niet meer bij hun geld. Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Koenders heeft ze toegevoegd aan de ‘sanctielijst terrorisme’, waardoor hun tegoeden zijn bevroren.

Maatregel

Wat de negen precies hebben misdaan, is niet bekend. De minister laat weten dat de maatregel wordt toegepast voor Nederlanders die zich aansluiten bij terroristische groeperingen. Het gaat dan vooral om mensen die afreizen naar Syrië en Irak. ‘Het bevriezen van tegoeden is een maatregel om Nederlanders aan te pakken die zich aansluiten bij terroristische groeperingen. Het is goed dat we deze maatregel inzetten, want deze Nederlanders dragen bij aan het meedogenloze geweld in die regio. Zij vormen daarnaast een potentieel risico na terugkeer in de Nederlandse samenleving’, aldus Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Koenders.

Vrouwen

Zes van de nieuw toegevoegde personen zijn vrouwen. De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) bracht vorig jaar een publicatie uit (‘Leven bij ISIS, de mythe ontrafeld’) waarin wordt gesteld dat er van de vrouwelijke uitreizigers in ISIS-gebied verwacht wordt dat zij zich actief voor de groepering inzetten. Van hen wordt primair verwacht dat ze snel trouwen en kinderen krijgen. Een andere voorname taak voor vrouwen is het werven van nieuwe vrouwen voor ISIS, vaak familie of vriendinnen. Sommige vrouwen werken als lerares of verpleegkundige, terwijl anderen logistieke taken uitvoeren voor ISIS. Een gemeenschappelijke factor van vrouwelijke uitreizigers is dat zij stuk voor stuk een bijdrage leveren aan de instandhouding van ISIS.

Sanctielijst

In totaal zijn de afgelopen jaren de tegoeden van 121 mensen bevroren omdat ze te maken zouden hebben met terroristische organisaties, onder wie 28 vrouwen. Ook staan er drie organisaties op de lijst. De sanctielijst terrorisme is geen opsporingslijst of lijst van meest gezochte terroristen, maar een lijst met personen en organisaties op wie een bevriezingsmaatregel van toepassing is. Deze personen kunnen vanaf nu niet meer bij hun tegoeden. Bovendien is het strafbaar om hen van financiële middelen te voorzien, door bijvoorbeeld geld naar hen over te maken. De bevriezingsmaatregel is een van de maatregelen die de overheid kan treffen bij de aanpak van terrorisme. Individuele ontwikkelingen en ontwikkelingen in het strijdgebied kunnen aanleiding geven tot nieuwe of andere maatregelen.

Meer weten?

Op het congres Radicalisering en terrorisme leert u hoe u misstanden veroorzaakt door (ideologische) radicaliserende groeperingen voorkomt.

Op de cursus Bestuurlijke aanpak van radicalisering en terrorisme leert u hoe u samen met uw zorg- en veiligheidspartners komt tot een pakket van maatregelen om radicalisering waar mogelijk te voorkomen en terrorisme waar nodig te bestrijden.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Kernboodschappen publicatie WODC-onderzoek ‘Radicale reclame op sociale media’

Het onderzoeksrapport ‘Radicale reclame op sociale media’ geeft inzicht in online rekrutering door en voor …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *