Tilburgse toestanden?

Dit is het verhaal van 3.000 wiettelers, een Tilburgse hoogleraar, een Friese burgemeester, de regering en een teamchef opsporing van Politie Midden-Nederland. Het eindig met de vraag: “Wie is de mol?”. Maar nu eerst het verhaal.

Joost Vos, partner bij RONT Management Consultants, docent op de cursus Bestuurlijke aanpak van ondermijning en spreker op het congres Ondermijning & Georganiseerde Criminaliteit.

Op een van de vele podia waarop hij wordt uitgenodigd vertelt de hoogleraar het verhaal van de 3.000 inwoners van Tilburg die hun geld verdienen met wietteelt. Hij schetst een levendig beeld van ondermijnende criminaliteit en neemt ons mee langs de gehele zuidelijke grensstreek. Zijn tongval verraadt dat het gebied hem dierbaar is: een aangename plek om te vertoeven en een geliefd onderzoeksterrein.

In zijn verhaal citeert hij een Friese burgemeester met de uitspraak: “Wij willen hier geen Tilburgse Toestanden”. De uitspraak illustreert dat ook deze burgervader wil dat ondermijning wordt aangepakt. Hij suggereert dat ondermijning vooral een zuidelijk probleem is. Maar waakzaamheid en vroegtijdig ingrijpen zijn geboden. Ook in Friesland.

Later die dag stond ik op hetzelfde podium. Ik vertelde over rijker verantwoorden bij ondermijnende criminaliteit. Hoe je vooraf, tijdens en na de aanpak slim communiceert met alle stakeholders. Ik liet voorbeelden zien van verschillende teams en citeerde ook de teamchef uit Midden-Nederland. Zij is kampioen rijker verantwoorden. En ze vertelde mij met trots hoe leuk haar baan is. Ze heeft al twee jaar geen rapportages meer geschreven. En wel de mooiste successen geboekt.

Het kabinet is wakker en reageert met extra middelen. In maart 2017 besluit zij extra geld uit te trekken voor de aanpak. Die gelden zijn beschikbaar voor alle regio’s. Tilburg, Friesland, Midden-Nederland. Meer geld om te zorgen dat ons land niet langer wordt ondermijnd.

Vorige maand werd bekend dat Thomas Cammaert de zeventiende Mol is in het bekende televisieprogramma. Hij heeft wekenlang de spellen gesaboteerd en ervoor gezorgd dat er zo weinig mogelijk geld in de pot kwam. In ons spel is de kunst juist om te zorgen dat er zo veel mogelijk geld in de pot komt. Liefst uit de zakken van de ondermijners. En dat dat geld goed wordt ingezet. Effectief aanpakken: ondermijn de ondermijners! Doet u mee? Bent u de mol?

Meer weten?

Op het congres Ondermijning & Georganiseerde Criminaliteit hoort u hoe u ondermijning veroorzaakt door criminele netwerken in uw gemeente voorkomt.

Op de cursus Bestuurlijke aanpak van ondermijning leert u hoe u voorkomt dat criminele organisaties zich vestigen in uw gemeente.

Op de opleiding bibob coördinator leert u hoe u de wet Bibob toepast in uw gemeente.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Valgevaar grote oorzaak arbeidsongevallen

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft afgelopen jaar in totaal 2.448 ongevalsonderzoeken afgerond. Daarbij waren 2.386 slachtoffers …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *