Trends in Safety

Wat zijn de belangrijkste actuele ontwikkelingen op het terrein van safety management? En nog belangrijker: wat betekenen deze ontwikkelingen voor u en uw organisatie? Aan het woord zijn drie experts.

Omgaan met grotere werkbelasting

Er wordt veel gevraagd van de veiligheidsmanagers. Zij moeten multitasking verhogen tot een kunstvorm: gelijktijdig reageren op het hogere management, medewerkers inspireren en zorgdragen voor het naleven van de eisen van de toezichthouders. Terwijl ze ook jongleren met de verantwoordelijkheden van; het borgingssysteem, de aanschaf van veiligheidsproducten en andere belemmerende administratieve taken. Dit alles in een breed scala van de categorieën veiligheid, gezondheid en bezorgdheid.

Vincent Meier, adviseur bij D&F Group BV, adviseert ruim 100 organisaties bij het analyseren, reduceren en beheersen van veiligheidsrisico’s vanuit de vakgebieden techniek, organisatie en cultuur

Overzicht over de veiligheidssystemen

De behoefte aan vereenvoudiging van de ‘systeemwereld’ rondom duurzame thema’s (veiligheid, HRM, kwaliteit, MVO et cetera) zien we bij veel organisaties ontstaan. Voor een bierbrouwer bedenken we een oplossing om de grote hoeveelheid informatie en systemen rondom veiligheid en gezondheid beheersbaar en transparant te maken voor medewerkers over de hele wereld. We verwerken alle informatie op hoofdlijnen in een boekje van 45 pagina’s. Op deze manier ontstaat inzicht, overzicht, samenhang en transparantie in de complete  ‘systeemwereld’.

Gerd-Jan Frijters, oprichter en eigenaar van D&F Group BV, expert op het gebied van het bevorderen van veiligheidscultuur en -gedrag op de werkvloer

Het creëren van een cultuur van veiligheid

Misschien wel de belangrijkste veiligheidsontwikkeling van de komende jaren, zo niet het decennium, is de toenemende acceptatie door veiligheidsmanagers in diverse sectoren van het concept van een “cultuur” van veiligheid. Deze managers leiden hun eigen mensen op in veiligheid tot “inspirerende werknemers”, om zo hun gedrag te veranderen en de werknemers een eigen keuze voor veiligheid te geven.

Een grote inspanning omringt dit gebied waarbij meer medewerkers in veiligheid activiteiten betrokken zijn. Idealiter worden alle werknemers stelselmatig opgeleid om inzicht te geven in:

  • de gevolgen van het dragen en het gebruik van de juiste veiligheidsuitrusting,
  • het waarborgen van hun eigen veiligheid,
  • het op zoek te gaan naar en begrijpen van de veiligheid van hun collega’s.

Het creëren van een “cultuur” van veiligheid is een samenwerkingsverband. Het vereist leiderschap en eigenaarschap van het MT met een veiligheidsprogramma voorzien van doelen en een veiligheidsmanager die de werknemers kan inspireren.

Vincent Meier, adviseur bij D&F Group BV, adviseert ruim 100 organisaties bij het analyseren, reduceren en beheersen van veiligheidsrisico’s vanuit de vakgebieden techniek, organisatie en cultuur

De veiligheidskundige als geweten van het bedrijf

Meer en meer begint de wetgever functionele eisen op te nemen zonder op detail niveau voorschriften te geven waaraan met garantie voldaan kan worden. Een goed voorbeeld hiervan is de revisie van de Arbeidsomstandighedenwet in 2007 waarna, mede door de komst van de Arbo catalogi, diverse beleidsregels zijn geschrapt. De rol van de veiligheidskundige binnen bedrijven begint hiermee steeds meer te verschuiven van de inhoudelijke deskundige, naar het geweten van het bedrijf. Daar de wetgever ruimte overlaat voor creatieve toepassingen, is dit voor het bedrijfsleven vaak een kans om voor minder kosten een gelijke vorm van veiligheid te creëren. Ervaringen leren echter wel dat door de financiële lusten, afwegingen vaak lopen tegen of onder het wettelijke minimum. Een afbreukrisico ligt op de loer. Standvastigheid en eenduidige afwegingen op basis van een risicobeoordeling van de safety manager zijn hierin van groot belang. Ons werkveld wordt steeds gevarieerder, maar zijn wij onszelf wel bewust van het risico dat wij hiermee zelf lopen?

Peter Coort, adviseur veiligheid en risicomanagement bij Tebodin, internationaal opererend advies- en ingenieursbureau op het terrein van industrie, chemie, milieu en infrastructuur

Veiligheid over de grenzen managen

Als bedrijven over de hele wereld hun bedrijfsvoering willen versterken, kunnen managers de verantwoordelijkheid voor de voorzieningen op zich nemen voor een reeks van uiteenlopende taken, behalve bij veiligheidsmanagement. De grootste uitdaging in de komende jaren voor veiligheidsmanagers is anticiperen op verschillen in regionale arbeidsveiligheid regelgeving, taalbarrières, culturele verschillen en consistente, gestandaardiseerde implementatie van veiligheidsmanagementsystemen. Terwijl de veiligheidsvoorschriften kunnen verschillen van land tot land.

Vincent Meier, adviseur bij D&F Group BV, adviseert ruim 100 organisaties bij het analyseren, reduceren en beheersen van veiligheidsrisico’s vanuit de vakgebieden techniek, organisatie en cultuur

Meer weten?

Op de opleiding Safety Manager leert u hoe u de veiligheid op de werkvloer verbetert in uw organisatie.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

€ 280 miljoen extra voor politie en veiligheid

Onze veiligheid, vrijheden en democratische rechtsstaat staan onder druk. Het kabinet investeert daarom vanaf 2025 …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *