Veiligheid in de organisatie

Verdubbeling vermoede misstanden in twee jaar tijd

In 2024 namen 467 mensen, die een misstand op het werk vermoedden, contact op met het Huis voor Klokkenluiders voor advies. Dat is een verdubbeling in twee jaar tijd, van gemiddeld 20 naar 40 adviesverzoeken per maand. De toename komt deels door de inwerkingtreding van de subsidieregeling voor gratis rechtsbijstand voor klokkenluiders. Dit blijkt uit het jaarverslag 2024 van het Huis …

Lees verder »

Wetsvoorstel gedragscode tegen ongewenst gedrag in internetconsultatie

Pesten, seksuele intimidatie, discriminatie, agressie en geweld door collega’s of leidinggevenden. Het is ongewenst gedrag dat nog te vaak voorkomt op de werkvloer en bovendien grote impact heeft op mensen. Het is onacceptabel en moet worden tegengegaan. Met de invoering van een verplichte gedragscode ongewenst gedrag wil het kabinet verder bouwen aan een sociaal veilige werkomgeving voor iedere werknemer. Staatssecretaris …

Lees verder »

Stillegging van bedrijven bij misstanden met arbeidsmigranten

De Nederlandse Arbeidsinspectie krijgt meer mogelijkheden voor stillegging van werkzaamheden op een bedrijf wanneer er ernstige misstanden plaatsvinden met werknemers, waaronder arbeidsmigranten. Op dit moment kan de Nederlandse Arbeidsinspectie via de Arbowet werkzaamheden bij een bedrijf tijdelijk stilleggen bij ernstig gevaar voor personen. Uit een verkenning van het kabinet blijkt dat deze wettelijke mogelijkheid ook ingezet kan worden bij ernstige …

Lees verder »

Online werkvloer vaak niet veilig, grensoverschrijdend gedrag genegeerd

‘Meer toezicht werkgevers nodig en oog hebben voor de slachtoffers’ Uit een enquête van de FNV blijkt dat ook op de werkvloer online grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt, zoals sexting, cyberpesten en intimidatie. 95% van de werknemers die dit meemaakt ervaart negatieve gevolgen, zoals stress of angstklachten. 9% van de werknemers geeft aan ergens anders te gaan werken. 14% van de werknemers …

Lees verder »

eBook QHSE Management

Jouw organisatie is gebaat bij een veilige en gezonde werkplek voor werknemers waarbij de kwaliteit van het geleverde product/dienst/werk voorop staat, er wordt voldaan aan wet- en regelgeving en er tegelijkertijd rekening wordt gehouden met de belasting van het milieu. Een sleutelrol ligt bij jou als QHSE manager, KAM coördinator of kwaliteitsmanager. In dit eBook lees je de meest gelezen …

Lees verder »

Kwaliteit die werkt: Safety-II en het versterken van de zorg

Door: Rian van der Stelt, Organisatie adviseur 22 graden Enkele weken geleden heb ik de opleiding tot Adviseur Kwaliteit en Veiligheid in de Zorg succesvol afgerond. Deze waardevolle vijfdaagse leergang van het Studiecentrum Bedrijf & Overheid (SBO) heeft me opnieuw laten inzien hoe belangrijk het is om met de PDCA-cyclus de kwaliteitssystemen binnen een organisatie te versterken. Maar wat me het meest heeft geraakt …

Lees verder »

Asbest verwijderen gebeurt nog te vaak onveilig

Asbest wordt vaak niet veilig verwijderd. Bij bijna een derde van de inspecties ziet de Nederlandse Arbeidsinspectie dat de bedrijven die asbest weghalen en hiervoor gecertificeerd zijn, zich niet aan de regels houden. Die regels moeten ervoor zorgen dat asbest veilig wordt verwijderd zonder dat werknemers gezondheidsgevaar lopen. Het niet toepassen van de veiligheidsregels leidt tot duidelijke gezondheidsrisico’s. Denk bijvoorbeeld …

Lees verder »

Nieuwe werkwijze arbeidsongevallen zorgt voor meer veiligheidsbewustzijn bij bedrijven

84 procent van de bedrijven waar een arbeidsongeval is gebeurd, voert alle maatregelen die in het verbeterplan staan door. Ook neemt 39 procent van de bedrijven aanvullende veiligheidsmaatregelen die niet in het oorspronkelijke verbeterplan stonden. 36 procent van alle bedrijven die een verbeterplan hebben opgesteld neemt extra maatregelen die betrekking hebben op de bredere veiligheid in het bedrijf, zoals het …

Lees verder »

Resultaten inspecties: gezond en veilig werken met uitzendkrachten blijft een uitdaging

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft in november inspecties uitgevoerd bij 172 bedrijven, gericht op de werkomstandigheden van uitzendkrachten. De resultaten laten belangrijke tekortkomingen zien. Bij 69 procent van de gecontroleerde bedrijven werden overtredingen geconstateerd. 12 procent van de bedrijven werden (gedeeltelijk) stilgelegd. Vooral de naleving van de Arbeidsomstandighedenwet vraagt om verdere aandacht, met name bij de inzet van uitzendmedewerkers. Eerder constateerde …

Lees verder »