Veiligheid in de organisatie

Nieuwe werkwijze arbeidsongevallen zorgt voor meer veiligheidsbewustzijn bij bedrijven

84 procent van de bedrijven waar een arbeidsongeval is gebeurd, voert alle maatregelen die in het verbeterplan staan door. Ook neemt 39 procent van de bedrijven aanvullende veiligheidsmaatregelen die niet in het oorspronkelijke verbeterplan stonden. 36 procent van alle bedrijven die een verbeterplan hebben opgesteld neemt extra maatregelen die betrekking hebben op de bredere veiligheid in het bedrijf, zoals het …

Lees verder »

Resultaten inspecties: gezond en veilig werken met uitzendkrachten blijft een uitdaging

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft in november inspecties uitgevoerd bij 172 bedrijven, gericht op de werkomstandigheden van uitzendkrachten. De resultaten laten belangrijke tekortkomingen zien. Bij 69 procent van de gecontroleerde bedrijven werden overtredingen geconstateerd. 12 procent van de bedrijven werden (gedeeltelijk) stilgelegd. Vooral de naleving van de Arbeidsomstandighedenwet vraagt om verdere aandacht, met name bij de inzet van uitzendmedewerkers. Eerder constateerde …

Lees verder »

Huis voor Klokkenluiders publiceert handreiking Intern onderzoek voor werkgevers

Steeds meer mensen durven hun vinger op te steken als zij op het werk vermoeden dat een misstand of andere integriteitsschending heeft plaatsgevonden. Ook het Huis voor Klokkenluiders heeft het aantal mensen dat het Huis hierover om advies vraagt, zien verdubbelen in de afgelopen twee jaar. Dit komt mede door de aandacht voor grensoverschrijdend gedrag in de media en politiek. …

Lees verder »

Jaarplan 2025 Nederlandse Arbeidsinspectie

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft het nieuwe Jaarplan voor 2025 gepubliceerd. Daarin beschrijft de Arbeidsinspectie op welke manier het volgend jaar resultaten en effecten wil bereiken. Het is het 3e uitvoeringsjaar van het Meerjarenplan 2023-2026, waarin de koers voor 4 jaar is beschreven. De missie op grond van wet- en regelgeving blijft onverkort van kracht: eerlijk, gezond en veilig werk en bestaanszekerheid …

Lees verder »

Werknemers in zorg en horeca ervaren vaakst ongewenst gedrag

Werknemers in zorg en horeca ervaren het vaakst ongewenst gedrag op het werk, zoals seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Ongewenst gedrag komt meer dan gemiddeld voor onder vrouwelijke werknemers, en onder werknemers die relatief veel contact met anderen hebben tijdens hun werk. Dat meldt het CBS op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), uitgevoerd door het CBS …

Lees verder »

eBook Kwaliteit en Veiligheid in de zorg

Patiënten en cliënten in zorgorganisaties moeten erop kunnen vertrouwen dat zij kwalitatief goede en veilige zorg krijgen, iedere dag weer en voor iedere patiënt/cliënt. Patiënten en cliënten moeten er vanuit kunnen gaan dat zij op correcte wijze behandeld worden en dus hun veiligheid geborgd is. De werkomgeving moet zo zijn ingericht dat medewerkers zich veilig voelen om de hoge mate …

Lees verder »

Cybersecuritybeeld 2024: turbulente tijden, onvoorziene effecten

De digitale dreiging voor Nederland is groot en divers. Nederland is doelwit van cyberaanvallen en wordt daarnaast geraakt door cyberaanvallen elders die vervolgens doorwerken binnen het digitale ecosysteem. Ook is een intensivering te zien in de activiteiten én een verbreding van de capaciteiten van statelijke actoren. Dat zijn de belangrijkste conclusies van het vandaag verschenen Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN) 2024, opgesteld …

Lees verder »

Boete voor nalatigheid werkgever

Het is dinsdag 4 juli 2023 wanneer een 16-jarige jongen, tijdens zijn vakantiebaantje, door een lichtkoepel van ruim 8 meter hoogte valt en op een betonnen vloer terecht komt. Hij raakte daarbij zwaar gewond en wekenlang werd voor zijn leven gevreesd. Vandaag heeft zijn toenmalig werkgever zich verantwoord voor de rechtbank Overijssel. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt het bedrijf het …

Lees verder »

Arbeidsinspectie eist maatregelen pakketdiensten: fysieke belasting werknemers moet omlaag

Werknemers in de depots van de pakketdiensten – meestal uitzendkrachten en vaak arbeidsmigranten – werken onder te zware fysieke omstandigheden. Zo moeten mensen te zwaar tillen, veel bukken en hoog en diep reiken. Het werktempo ligt bovendien hoog. Door verkeerde werkhoudingen kan lichamelijke overbelasting en gezondheidsschade ontstaan. Dit blijkt uit inspecties van 35 depots bij de 6 grootste pakketdiensten die …

Lees verder »

Ben jij voldoende op de hoogte van de laatste ontwikkelingen als QHSE-manager?

Als QHSE-manager ben jij verantwoordelijk voor het kwaliteit-, gezondheid-, veiligheid- en milieubeleid in jouw organisatie. Je krijgt dus met erg veel verschillende afdelingen, wet- en regelgeving en projecten te maken, waarvan je nooit allemaal op de hoogte kan zijn. Hoe geef je jouw rol in de organisatie zo vorm dat QHSE binnen alle processen hoog op de agenda staat? Herbert …

Lees verder »