Brandveilig gebouw: ook voor kwetsbare doelgroepen?

Het is jouw verantwoordelijkheid om brandgevaarlijke situaties in jouw gebouw te voorkomen. Met de juiste maatregelen voldoe je aan wet- en regelgeving en verklein je de kans op brandveilige situaties. Maar dan is het wel onmisbaar om de doelgroep van jouw gebouw goed voor ogen te hebben.

Kwetsbare doelgroepen

Volgens het bouwbesluit moeten bewoners binnen 3 minuten hun woning verlaten. Als je eigenaar bent van een studentencomplex, dan mag je ervan uitgaan dat zij zelf gemakkelijk het pand kunnen verlaten in geval van nood. Wanneer jij bijvoorbeeld eigenaar bent van een verzorgingshuis, waar veel ouderen wonen die niet zelfredzaam zijn, kun je hier niet zo gemakkelijk aan voldoen.

3 Tips

Onderstaand staan 3 tips waarmee je rekening moet houden als jij een gebouw hebt waarin kwetsbare mensen wonen:

  1. Gebruik je gezonde verstand

De wet- en regelgeving is niet altijd even scherp ingericht voor de brandveiligheid van iedere doelgroep. Gebruik dus jouw gezonde verstand om een integraal veiligheidsplan op te stellen. Mensen moeten geholpen worden om hun woning snel te kunnen verlaten. Zomaar wat aspecten op een rij waaraan je moet denken;

  • Is het alarmsignaal voor iedereen hoorbaar?
  • Zijn de brandmelders voor iedereen vindbaar en bereikbaar?
  • Is de vluchtroute informatie afgestemd op bewoners met speciale behoeften?
  • Zijn de vluchtroutes goed begaanbaar?
  • Zijn er speciale vluchtroutes voor slechtzienden en blinden?
  • Zijn er vluchtroutevoorzieningen voor bewoners die slecht ter been zijn of niet kunnen lopen (rollator, rolstoel, krukken, stok)?
  1. Goede communicatie

Bewoners moeten vaak geholpen worden omdat zij het pand niet zelfstandig kunnen verlaten. Door goede communicatiemiddelen te gebruiken zoals een simpele walkie talkie, kun je onderling met collega’s communiceren en elkaar op de hoogte houden in geval van nood. Daarnaast zijn communicatiemiddelen zoals een telefoon op elke kamer belangrijk om bewoners snel te bereiken en hen te informeren wat er aan de hand is.

  1. Extra oefening

Het is belangrijk om – zeker in het geval van kwetsbare doelgroepen – extra oefeningen  te houden zodat mensen in geval van evacuatie weten waar de verzamelplaats is en hoe ze daar moeten komen.

In de opleiding Brandveiligheid van gebouwen leer je hoe je de brandveiligheid in jouw pand waarborgt en voldoet aan wet- en regelgeving. Je leert wat jouw taken zijn bij het beheer van het gebouw en hoe je brandgevaarlijke situaties voorkomt.

In de cursus Toegankelijkheid voor niet zelfredzamen leer je hoe je ervoor zorg draagt dat personen met een handicap veilig een locatie kunnen bezoeken en ontvluchten bij een incident.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Monitor Integriteit en Veiligheid: agressie en intimidatie richting politiek ambtsdragers blijft zorgelijk

Maar liefst 45% van alle decentrale politieke ambtsdragers zoals burgemeesters, Statenleden, raadsleden en waterschapsbestuurders kreeg …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *