Grenfell Tower 1 jaar later: Wat kunnen we hiervan leren?

Het is precies een jaar geleden dat de Grenfell Tower in Londen verwoest werd door een grote brand. Een grote brand, die eigenlijk klein begon; de brand is ontstaan in een koelkast. Hoe heeft zo’n ‘brandje’ zoveel schade en slachtoffers kunnen veroorzaken?

Snelle spreiding van de brand

Uit het onderzoek blijkt dat bij de renovatie van de gevel gekozen is voor aluminium in plaats van zink om kosten te besparen. Dit goedkope, lichtontvlambaar materiaal heeft ervoor gezorgd dat het 24 verdiepingen tellende gebouw binnen een half uur in lichterlaaie stond. De video van The Telegraph geeft een goede uitleg van de snelle spreiding van deze brand!

De brand kon zich zo snel verspreiden door het raam naar buiten, direct omhoog naar de top van het gebouw en tegelijkertijd verspreidde de brand zich rondom het gebouw. Hierdoor stond binnen korte tijd het complete gebouw in brand.

Het gevolg?

  • 72 mensen zijn overleden
  • 129 huishoudens hebben nog steeds geen nieuwe woning
  • 72 huishoudens verblijven zelfs nog in een noodaccommodatie
  • 3 keer kon de Glenfell Toren al worden herbouwd met de kosten die nu aan hotels zijn besteed
  • 0 schuldigen zijn opgepakt, het onderzoek is nog volop aan de gang

Wat kunnen we hiervan leren?

Als gebouweigenaar of -beheerder is het cruciaal om op de hoogte te zijn van de actuele regelgeving rond de veiligheid van uw gebouw. Weet u welk materiaal er in uw gebouw gebruikt is? En of dit materiaal veilig is? U heeft in uw vakgebied vaak te maken met allerlei adviseurs en onderaannemers en het is belangrijk dat u als opdrachtgever in control bent.

In de opleiding Veiligheid van Gebouwen leert u op een praktische wijze om de veiligheid van uw gebouw in kaart te brengen en de risico’s te beheersen. Tijdens deze opleiding leert u:

  • Aan welke veiligheidswetten, regels en voorschriften uw gebouw moet voldoen
  • Hoe u het bouwbesluit eenvoudig vertaalt naar uw praktijk
  • Op welk wijze u asbest, brandveiligheid, legionella, bouwkundige en installatietechnische risico’s van uw vastgoed identificeert en kwalificeert
  • Welke aspecten van belang zijn bij het afdekken van risico’s en verzekeren tegen schade

In de opleiding Fire Safety Manager leert u bouwkundige, technische en organisatorische maatregelen nemen om brand te voorkomen.

In de cursus Brandveiligheid van Gebouwen leert u hoe u voldoet aan de juist de wet- en regelgeving, Hiermee verkleint u de kans op brandgevaarlijke situaties en voorkomt u aansprakelijkheidsclaims.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Antwoorden op Kamervragen over berichten ‘Recordaantal meldingen van personen met verward gedrag in 2023’ en ‘Duizenden kwetsbaren wachten op plek beschermd wonen’

Minister Helder (VWS) geeft antwoord op vragen over de berichten ‘Recordaantal meldingen van personen met …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *