If you think safety is expensive, try an accident

In Nederland werken ongeveer 7 miljoen werknemers bij zo’n 350.000 verschillende bedrijven. Jaarlijks krijgen meer dan 200.000 werknemers een arbeidsongeval waarbij er gemiddeld zelfs 60 keer per jaar een dodelijk slachtoffer valt. Dat zijn 1-2 doden per week. Een ongeval kan bijvoorbeeld plaatsvinden in een bedrijf, op een (bouw)locatie, op het land of boerenerf, bij het werk aan de weg, bruggen, op het water, etc.

Diverse wetenschappers gebruiken regelmatig de quote ‘if you think safety is expensive, try an accident.’ Bedrijfsongelukken kunnen namelijk het volgende veroorzaken:

  • Slachtoffers

Jaarlijks vinden er in Nederland ruim 200.000 ongevallen plaats op het werk. Sommige ongevallen zijn zelfs zo ernstig dat het slachtoffer overlijdt, blijvend letsel oploopt (zoals amputatie of blindheid), of in een ziekenhuis moet worden opgenomen.

  • Kosten

Een arbeidsongeval kost uw organisatie gemiddeld €5000,- aan productieverlies, zorgkosten, werkgeversaansprakelijkheid, vervangingskosten, de kosten van loondoorbetaling en de kosten van verzuimmanagement. In totaal gaat het jaarlijks om 820 miljoen euro blijkt uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

  • Reputatieschade

Wanneer er een ongeval in uw organisatie plaatsvindt verspreid het nieuws zich tegenwoordig als een lopend vuurtje. Voordat u het weet staat het op internet, heeft de media het opgepikt of vernemen uw klanten van het ongeval. Afhankelijk van hoe u in de media verschijnt, kan dit tot (ernstige) reputatieschade leiden.

  • Veiligheidscultuur

De tevredenheid, betrokkenheid en productiviteit van medewerkers gaat omlaag wanneer er (regelmatig) bedrijfsongevallen plaatsvinden. Er moet een veiligheidscultuur heersen waarbij mensen ongevallen durven te melden zodat uw organisatie hiervan kan leren.

Om te zorgen dat ongevallen in uw organisatie uitblijven, zijn maatregelen nodig. Met de juiste veiligheidsmaatregelen voorkomt u ernstige ongevallen en bespaart u bovendien ook nog veel geld. In de opleiding Safety Manager leert u te begrijpen wat de oorzaken van (bedrijfs)ongevallen zijn om daarmee ongevallen binnen uw organisatie terug te dringen.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Versterkte aanpak dreigingen van andere landen

Minister Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) heeft vandaag namens acht bewindspersonen een versterkte aanpak van statelijke …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.