Is uw procesomgeving wel zo veilig als het lijkt?

Procesontwerp

Stel, u heeft een efficiënt procesontwerp, wat in detail ook zorgvuldig geëvalueerd is op het gebied van o.a.;

  • Verlies van primaire inperking” (LOPC);
  • Ongewenst vrijkomen van energie;
  • Emissies naar het milieu;
  • Gevaren voor gezondheid;
  • Veiligheid van eigen personeel en omwonenden;
  • Risico’s voor de bedrijfszekerheid (business) ;
  • Reputatieschade voor uw bedrijf.

Alle onaanvaardbare risico’s die bij deze totale evaluatie aan het licht zijn gekomen, zijn adequaat gemitigeerd en verwerkt in het eind-ontwerp (bevindingen uit de HAZOP). Alle benodigde vergunningen worden aangevraagd en verstrekt en de fabriek wordt vervolgens precies volgens dit eind-ontwerp gebouwd en in bedrijf genomen. De fabriek wordt bediend door goed opgeleid personeel, die werken aan de hand van goed vastgelegde procedures.

Hoe kunt u er nu voor zorgen dat deze aanvankelijk veilige en zekere situatie geborgd wordt? Er liggen immers overal gevaren op de loer!

Om maar wat voorbeelden te geven:

  • Personeel houdt zich niet aan de voorschriften (veiligheidscultuur?)
  • Apparatuur wordt vervangen voor een ander soort dan in het ontwerp was opgenomen (management of change)
  • Apparatuur heeft niet het eeuwige leven en gaat dus op termijn falen (mechanical integrity & reliability)
  • Signalen van (bijna) overschrijdingen van proces condities worden genegeerd (Metrics, Safety-KPI’s)
  • Etc.

De lijst is in de praktijk helaas veel langer, zo lang dat het ook lastig is om focus te krijgen en prioriteiten te stellen. Dit omdat men doorgaans al de handen vol heeft om de “dagelijkse brandjes te blussen”. Op het congres Veiligheid op de werkvloer leert u hoe u fatale ongevallen op de werkvloer (waar mogelijk) kunt voorkomen door het nemen van de juiste veiligheidsmaatregelen!

Uw organisatie is gebaat bij een veilige en gezonde werkplek waarbij de kwaliteit van het geleverde product/dienst voorop staat en er tegelijkertijd rekening wordt gehouden met de belasting van het milieu. Tijdens de opleiding QHSE Manager leert u hoe u een veilige en gezonde werkplek creëert.

Borgen van veiligheid en zekerheid voor de levensduur van uw fabriek

Tijdens de opleiding procesveiligheid hoort u hoe het “Process Safety Excellence” (PSX) model werkt. Het is bedoeld om u focus te bieden, maar het beschikt ook over de nodigde “toolkits” om de “gaten” te dichten en te voorkomen dat er ongemerkt weer nieuwe gevaren opdoemen in uw aanvankelijk veilige omgeving.

Met het PSX model wordt samen met het management team van een fabriek nagegaan op welk gebied uw bedrijf de grootste risico’s loopt. De twintig “Risk Based Process Safety” elementen dienen hierbij als basis en dit zal natuurlijk in de opleiding worden toegelicht. De evaluatie levert een helder overzicht op, wat goed kan helpen bij het bepalen en prioriteren van correctieve acties. De maatregelen die vervolgens genomen moeten worden, vergen kennis en vaardigheden. Kennis kan worden overgedragen door het geven van trainingen en worden vastgehouden door het intern regelmatig geven van toolbox meetings. Vaardigheid wordt meestal verkregen door oefening in de praktijk.

De bovengenoemde toolkits bevatten niet alleen het benodigde lesmateriaal, maar ook de relevante procedures en checklisten, die op maat kunnen worden aangepast aan uw organisatie en bedrijfsvoering.

Het borgen van veiligheid en zekerheid voor de levensduur van een fabriek is niet eenvoudig, maar het PSX concept zal hiertoe beslist een goede hulp bieden! Wilt u weten hoe u het PSX concept inricht in uw organisatie? U leert het tijdens de opleiding procesveiligheid.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Prinsjesdag 2024: investeren in een veilig en rechtvaardig Nederland

Nederland veilig en rechtvaardig houden. Dat is het komende begrotingsjaar de leidende prioriteit. En dat …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *