Wat is de top 3 van ernstige bedrijfsongevallen?

Met meer dan 200.000 ongevallen per jaar waarbij medewerkers fysiek of geestelijk letsel hebben opgelopen, is het interessant om te kijken wat de top 3 van type meest ernstige bedrijfsongevallen zijn. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) krijgt jaarlijks zo’n 2300 meldingen van ernstige ongevallen waarbij sprake is van blijvend letsel, ziekenhuisopname of zelfs overlijden. Zij hebben een overzicht gemaakt van het aantal ernstige ongevallen dat bij hen gemeld is. De top 3 ziet er als volgt uit:

  1. Machine ongeval
    De meest voorkomende oorzaak is dat de machine onvoldoende afgeschermd is omdat er onvoldoende materiaal beschikbaar is gesteld.
  1. Ongeval met vallende objecten
    Het feit dat voorwerpen onvoldoende worden vastgemaakt doordat er onvoldoende alertheid is op veiligheid, is de meest voorkomende oorzaak.
  1. Val van een ladder of trapje
    Ook bij de val van een ladder is de meest voorkomende oorzaak dat de ladder verkeerd geplaatst is doordat medewerkers niet alert zijn op veiligheid.

Wat is binnen uw organisatie de top 3 van bedrijfsongevallen? En in hoeverre heeft u al in kaart gebracht hoe u deze ongevallen kunt voorkomen? In de opleiding Safety Manager leert u de risico’s in kaart te brengen om het aantal ongevallen op de werkvloer te reduceren.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Congresverslag Ondermijning en Georganiseerde Criminaliteit – 22 september 2022 – STRND Breda

Op 22 september 2022 vond de 7e editie van het congres Ondermijning & Georganiseerde Criminaliteit plaats bij …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.