Veiligheid op een Universiteitscampus; een complexe business!

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is gelegen in het centrum van Eindhoven en heeft sinds haar stichting haar eigen campus. De TU/e campus is het grootste bebouwingscomplex binnen de ring van Eindhoven. Het zelfs groter dan bijvoorbeeld Strijp S. Zo’n groot terrein, midden in een groeiende stad, brengt op het gebied van safety & security een aantal uitdagingen met zich mee.

De uitdagingen:

 

  1. Een dorp in de stad met de dynamiek van een wereldstad

Normaliter denk je bij een universiteitsterrein aan onderwijsgebouwen en bijgebouwen. Het TU/e terrein bevat o.a. een kinderdagverblijf, 2 supermarkten, 11 bars, kantines en 2 restaurants, woontorens, faculteiten en cultuur- en studentenverenigingen. Je hebt hierdoor als gebouwbeheerder te maken met een diversiteit aan gebruiksfuncties en dit maakt het gebouw beheer erg complex.

  1. Politieke dynamiek

Er zijn dagelijks zo’n 15.000 mensen op de universiteit. De organisatie wordt aangevoerd door een College van Bestuur (CvB) dat richting geeft aan de dienstenorganisatie. Er zijn verkiezingen voor een Universiteitsraad waarin een afvaardiging van medewerkers én studenten meebeslist met het college. Er wordt – in een wetenschappelijke vrije omgeving – onderzoek gedaan en onderwijs gegeven. Daarnaast is er een veelheid aan externe stakeholders op de TU/e campus gevestigd. De dynamiek is daarom complex.

  1. Verschillende soorten gebruik van gebouwen en terreinen
    Jaarlijks vinden er honderden events plaats. Onder deze evenementen zijn een aantal grote events met meer dan 5.000 bezoekers. Dit vraagt veel van het beheer. Je hebt dan o.a. te maken met evenementenveiligheid en crowd control terwijl de reguliere bedrijfsvoering door gaat.
  1. Woonproblematiek

Op de campus zijn tientallen grote gebouwen te vinden. Onder deze gebouwen bevinden zich twee grote woongebouwen die ruimte bieden aan ongeveer 700 bewoners. Intensief wonen op de campus heeft een behoorlijke invloed op het risicoprofiel. De TU/e krijgt te maken met scenario’s in de huiselijke sfeer.

  1. Cultuurverschillen

Van de ca. 13.000 studenten op de campus is een fors deel van internationale afkomst. Op dit moment komen mensen uit ongeveer 90 verschillende landen op de campus bij elkaar. Dat brengt cultuurverschillen met zich mee. De universiteit en haar beheersorganisatie moeten meebewegen. Goed voorbeeld hiervan is hurktoiletten in de gerenoveerde gebouwen.

  1. Veranderende populatie

Elk jaar is ¼ van de gehele populatie nieuw; De buitenlandse studenten zijn hier vaak maar voor 1 jaar waardoor je elk jaar alles ‘opnieuw’ moet uitleggen aan de student. Als een student bijvoorbeeld een evenement organiseert, dan heb je altijd te maken met een student die dit voor de eerste keer doet en waaraan je alle aspecten die daarbij komen kijken opnieuw moet uitleggen.

  1. Open concept

Het terrein en alle gebouwen die zich daarop bevinden zijn gewoon vrij toegankelijk. Als gebouwbeheerder en safety- en securitymanager moet je continu balanceren tussen open en vrij enerzijds, en veilig en gesloten anderzijds.

Tijdens de opleiding Veiligheid van Gebouwen neemt Peter Bloemers u mee in het dagelijks leven op het gebied van safety en security bij de Technische Universiteit in Eindhoven. Peter Bloemers is Manager Safety & Security and Location Management, Technische Universiteit Eindhoven. Vanwege de vele diverse aspecten waarmee hij te maken heeft is dit een zeer leerzame excursie voor iedereen die met gebouwbeheer te maken heeft.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Belastingdienst versterkt weerbaarheid tegen ondermijning

De Belastingdienst gaat meer doen om de organisatie weerbaarder te maken tegen criminele ondermijning. Bijvoorbeeld …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *