Wie is nu verantwoordelijk voor de veiligheid van gebouwen?

Vorige week publiceerde de Onderzoeksraad voor de Veiligheid het rapport van de ingestorte parkeergarage in Eindhoven in mei 2017. De Raad constateert dat de bouwsector er nog steeds niet in slaagt om veiligheidsrisico’s van bouwprojecten structureel goed te beheersen.

Net als in de eerdere bouwonderzoeken van de Raad, blijkt bij de ingestorte parkeergarage in Eindhoven dat er onduidelijkheid was over verantwoordelijkheden. Het ontbrak aan een centrale partij die zicht had op de risico’s van het gehele bouwproces.

Bouwen is namelijk een complex proces omdat meerdere partijen op verschillende momenten betrokken zijn. Iedere partij neemt een deel van het bouwproces voor zijn rekening, maar de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van het gehele proces ligt bij de partijen gezamenlijk. En deze partijen zijn verantwoordelijk voor:

  • Arbeidsveiligheid
  • Omgevingsveiligheid
  • Veiligheid van het gebouw

De meest extreme consequentie van onvoldoende zorg voor constructieve veiligheid is dat het gebouw instort. Dit was het geval bij de parkeergarage in Eindhove, toen een deel van het gebouw instortte. Het gebouw, dat zich direct naast de ingang van de luchthaven bevond, zou een maand later opgeleverd worden. Tot enkele uren voor de instorting van het gebouw, waren er nog werknemers aan het werk. Gelukkig bleven zowel medewerkers als passanten ongedeerd. De schade had natuurlijk veel groter kunnen zijn dan alleen de materiële schade.

Bron: Onderzoeksraad.nl

In de opleiding Veiligheid van gebouwen leert u op de juiste manier te handelen zonder zelf expert te zijn. U leert wat de risico’s van o.a. bouwkundige- installatietechnische aspecten, asbest en legionella zijn en wanneer u hierop moet anticiperen

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

🎥 Video: APV en bijzondere wetten, Bibob en vergunningverlening

Waar moet je op letten bij vergunningverlening en de Wet Bibob? Bekijk de video met Mark …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *