Waarom het checken van publieke bronnen zo belangrijk is

Een zo duidelijk mogelijk beeld schetsen van een sollicitant of een kandidaat: dat is het doel van een gedegen screeningsonderzoek. Om dat beeld zo volledig mogelijk te krijgen, worden er verschillende relevante bronnen geraadpleegd. Een belangrijk onderdeel hiervan zijn openbare bronnen (zoals internet, diplomaregisters en dergelijke) en bronnen rondom de kandidaat, zoals voormalige werkgevers en andere referenten. Voor het benaderen van deze referenten moet toestemming aan de kandidaat worden gevraagd.

René Reijenga, directeur van Screenen.com, verricht met een team bestaande uit psychologen, onderzoek experts, interviewspecialisten, criminologen en recherche-experts screenings voor (semi)overheden en bedrijven.

Het zoeken in publieke bronnen, ook wel Open Source Intelligence (OSINT) genoemd, maakt dus deel uit van een screeningsprocedure. Gegevens die uit dit onderzoek naar voren komen, worden doorgaans niet in het personeelsdossier vastgelegd. Wel wordt in het dossier aangegeven dat deze bronnen zijn onderzocht en of er relevante informatie is aangetroffen. Screenen.com doet die controle, omdat we graag willen weten of er in het publieke domein informatie over de kandidaat bekend is over negatief gedrag of gedrag dat een risico zou kunnen vormen voor de functie of het bedrijf waar diegene werkt of wil gaan werken.

Het imago van de onderneming

Zo bleek uit een screeningsonderzoek dat Screenen.com uitvoerde dat de sollicitant in kwestie, die verder op alle andere screeningsonderdelen goed uit de verf kwam, een ernstig risico vormde voor het imago van de onderneming waar hij bij solliciteerde. Hij bleek namelijk rechts-extremistische sympathieën te hebben en kwam daarmee zelfs letterlijk in beeld bij een nieuwsrubriek op tv: hij deed zijn verhaal staand voor het pand van het bedrijf! Als ondernemer wilt u met uw zorgvuldig tot stand gebracht imago niet worden geassocieerd met dat soort zaken en u wilt er al helemaal niet mee in beeld gebracht worden.

Naast het raadplegen van open bronnen om te onderzoeken wat er over een kandidaat bekend is, gebruikt Screenen.com die bronnen ook om te checken of ze overeenkomen met datgene wat de kandidaat verteld heeft. Door meerdere bronnen te combineren, proberen we altijd de verschafte informatie bevestigd te krijgen en te kijken of alles klopt.

Weet wie je aanneemt

Ook bij zwaardere, publieke functies gebeurt het regelmatig dat een kandidaat negatief in het nieuws komt. Het vervelende van dit soort zaken, waar personen bij betrokken zijn, is de weerslag die het kan hebben en het bedrijf of de instelling in kwestie zelfs kan ondermijnen. Ons motto is daarom ook: weet wie je aanneemt!

Meer weten?

Op de opleiding Integriteitscoördinator in het publieke domein leert u hoe u komt tot een integriteitsbeleid voor uw organisatie.

Op de cursus Waarheidsvinding leert u hoe u door de waarheid te achterhalen een einde kan maken aan een ongewenste situatie.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Reactie NCAB op antisemitismecijfers OM en Politie: “Verharding antisemitisme. Het blijft niet meer bij woorden alleen”

De politie registreerde in 2023 880 gevallen van antisemitisme, tegen 549 het jaar daarvoor, blijkt …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *