Waarom neemt maatschappelijke onrust in de openbare ruimte toe?

Maatschappelijke onrust in de openbare ruimte zorgt voor een onveilig gevoel bij omwonenden. Het is dus belangrijk om de oorzaken op tijd te signaleren en aan te pakken. De urgentie is duidelijk, maar toch neemt maatschappelijke onrust toe. Nicole Nugteren, adviseur openbare orde en veiligheid bij MB-ALL, vertelt meer over de mogelijke oorzaken van onrust.

Vier redenen voor de toename van maatschappelijke onrust

De toename van maatschappelijke onrust in de openbare ruimte heeft meerdere redenen. Nicole noemt er vier:

  • De openbare ruimte wordt in verhouding steeds kleiner, omdat we maar blijven bouwen. We maken met steeds meer mensen gebruik van een kleinere oppervlakte aan openbare ruimte. Het intensievere gebruik van de ruimte zorgt voor ergernis.
  • We kunnen steeds minder van elkaar hebben.
  • Volwassenen vanaf 25 kunnen minder vaak een huis huren of kopen. Zij ontvluchten thuis door samen te komen in de openbare ruimte. Omwonenden ervaren dit vaak als onveilig.
  • Steeds meer mensen met psychische problemen verblijven noodgedwongen op straat, mede door de beslissing om minder mensen intramuraal te behandelen.

Rust, reinheid en regelmaat

Iedereen gebruikt de openbare ruimte. De meeste van deze gebruikers zijn van mening dat de drie R’en hier gelden: rust, reinheid en regelmaat. De hoeveelheid en diversiteit van groepen gebruikers die zich op verschillende tijdstippen begeven in de openbare ruimte maakt dit onmogelijk. Hoewel de meeste groepen gebruikers geen kwaad in de zin hebben, ervaren anderen hun gedrag als intimiderend. Social media versterkt dit, hierdoor worden jongeren gezien als potentiële criminelen waarmee niet valt te praten. Naast jongeren zijn ook verwarde personen een belangrijke oorzaak van maatschappelijke onrust. Als hun gemoedstoestand niet ernstig genoeg is om opgenomen te worden, missen zij juist de zorg die nodig is om een leven op straat te vermijden.

Groeiende aandacht voor de openbare ruimte

Nicole ziet steeds meer aandacht voor maatschappelijke onrust in de openbare ruimte. “Je ziet dat er steeds meer verticaal groen wordt toegepast, maar dit is niet altijd haalbaar voor kleinere gemeenten. De verzorging van de ruimte heeft daar niet de hoogste prioriteit en dat zie je terug in het gedrag van bewoners. Je ziet daarnaast dat de inzet op verwarde personen en hun gedrag in de openbare ruimte toeneemt”.

Pak overlast aan

Wil jij maatschappelijke onrust in jouw gemeente of regio aanpakken? Meld je dan aan voor de masterclass Omgaan met overlast en maatschappelijke onrust van SBO! Nicole en diverse andere experts in het vakgebied vertellen jou hoe je onveilige situaties voorkomt door samen te werken, onzichtbare problematiek zichtbaar maakt en hoe je maatschappelijke onrust aanpakt. Deze masterclass is ook volledig op maat te volgen tijdens een Incompany-opleiding. Je gaat dan concreet aan de slag met de problematiek in jouw gemeente of regio.       

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Meer mensen ervaren overlast van drugsgebruik in hun woonbuurt

In 2023 zeiden 490 duizend inwoners van Nederland veel overlast te hebben van drugsgebruik in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *