Wat is nou het effect van terreuraanslagen in de wereld?

Op 11 september 2021 was het alweer 20 jaar geleden dat de wereld werd opgeschrikt door een golf van terreuraanslagen in de VS. Er zullen weinig andere gebeurtenissen zijn waarbij je je herinnert waar je je op dat moment bevond. Zo veel indruk heeft dit op iedereen gemaakt. En deze week -(vijf jaar na dato)- is de rechtszaak gestartn.a.v. de aanslagen in de Bataclan in Parijs. Tijd voor een interview met Richard Franken, veiligheidsexpert bij Franken SecuritySolutions en hoofddocent van de opleiding Security manager.

Wat hebben de terroristen met hun aanslagen in de VS en de westerse wereld bereikt?

Na de aanslagen van 9/11 hebben er betrekkelijk weinig aanslagen in de VS plaatsgevonden, in tegenstelling tot West-Europa. Er was duidelijk sprake van een verplaatsing van dit geweld. In de laatste 15 jaar waren er alleen al in dit deel van de wereld ruim 115 aanslagen. Van messteken tot bomaanslagen. Met honderden slachtoffers tot gevolg. Afgezet tegen de bijna 3000 slachtoffers ten tijde van de aanslagen op 11 september 2001 minder, maar nog altijd veel te veel.

Waarom doen mensen dit andere mensen aan?

Hierop kan ik alleen “technisch” gerelateerde antwoorden geven. Vanuit de historie van machtsvertoon en pressie, vertaald naar actuele redenen (als die er al zijn). Zonder overigens al te grote verschillen te bespeuren. Al sinds het ontstaan van de mensheid gebeurd het terroriseren van anderen om dezelfde redenen. Een van de belangrijkste redenen is geloofs-fanatisme.

Juist in deze tijd vraag ik mij af: ” Wat zou nu eigenlijk de opbrengst van dit geweld vanuit de optiek van de terrorist of zijn organisatie moeten zijn?” Waar hadden de terroristen nu eigenlijk op gerekend? De meerderheid van de daders kan het niet eens meer navertellen. Dus ook de resultaten van zijn daad niet beleven. Veelal gedood tijdens de zogenaamde missie.

De enige overlevende verdachte van de aanslag in de Bataclan, Salah Abdeslam, vertelde onlangs dat alle gevolgen het hem waard waren geweest om als strijder ten onder te gaan. Maar als strijder voor wat dan? Vernietiging van onze vrijheid en Westerse waarden? De expansie van het Kalifaat? Op de trieste ontwikkelingen in Afghanistan na, waar de bevolking terug naar af lijkt te zijn en terreur weer onderdeel van het dagelijks leven is geworden, kan ik niet bedenken wat nou de gunstige lange termijn effecten voor de veroorzakers en hun achterban geweest zijn. Aandacht… maar geen positieve. De meest directe effecten van deze daden resulteerden in vrijheidsbeperking, islamofobie, complottheorieën en soms oorlogen vanuit vergelding.

Maar hoe kunnen we dit dan bestrijden?

Helaas zal dit verschijnsel nooit volledig uit te bannen zijn maar laten wij scherp blijven als het gaat om het waarnemen van verschijnselen die weer kunnen leiden tot terreur in onze vrije wereld. En dankbaar zijn voor de inzet van vele professionals om onze vrijheid van mening en democratie te verdedigen. Laten wij er met elkaar alles aan doen om dit verschijnsel, zo goed als het kan, daadkrachtig te bestrijden

Ook interessant om te te lezen:
Rapportage AIVD 15 jaar aanslagen in West Europa

Meer weten?

Tijdens de opleiding Security Manager gaan we met alle disciplines aan de slag en leer je een future-proof security manager worden.

Thema’s van de opleiding zijn:
Module 1: Security & Compliance Management
Module 2: Risk Assessment
Module 3: Information Security Management
Module 4: Smart Security & Technology
Module 5: Terrorism & Organized Crime

5 dagen – Start 14 oktober – Hybride Opzet!

Meer informatie

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Monitor Integriteit en Veiligheid: agressie en intimidatie richting politiek ambtsdragers blijft zorgelijk

Maar liefst 45% van alle decentrale politieke ambtsdragers zoals burgemeesters, Statenleden, raadsleden en waterschapsbestuurders kreeg …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *