Welke problematiek komen jongerenwerkers tegen?

Jongerenwerkers komen regelmatig kwetsbare jongeren tegen. Deze jongeren worden beïnvloed door criminelen die de quick wins van criminaliteit aantrekkelijk laten lijken. Zij raken hierdoor verstrikt in het circuit van zware criminaliteit en komen hier niet makkelijk meer uit. Hoe voorkomen we jonge aanwas in de criminaliteit? Kamal Qebayli, Jongerenwerker bij De SMD, vertelt over de problematiek die hij tegenkomt en hoe hij het herkent. De aanpak van jonge aanwas in criminaliteit begint namelijk bij herkenning.           

Jongerenwerkers en jonge aanwas uit de criminaliteit

De leeftijd waarop jongeren in de jeugdcriminaliteit belanden daalde de afgelopen jaren. De strafbare feiten die zij plegen zijn daarnaast ernstiger geworden. De ervaring leert dat jongeren die in het circuit zitten lastig ontsnappen. Het is belangrijk om te voorkomen dat zij uitgroeien tot grote criminelen. Een samenwerking tussen jongerenwerkers, wijkagenten, leraren en gemeenten staat hierbij centraal.

Toenemende problematiek

Kamal Qebayli spreekt regelmatig jongeren die potentieel in de zware criminaliteit belanden. Hij komt hierbij de volgende problematiek tegen:

  • Middelengebruik, zoals e-smokers, drugs en drank
  • Prestatiedruk
  • Social media
  • Eenzaamheid en verbinding zoeken
  • Wapens
  • Geld

Deze problemen zijn vaak de oorzaak van een loopbaan in de criminaliteit. Als je deze problematiek in een vroeg stadium herkent, kun je ervoor zorgen dat jongeren niet de criminaliteit in worden gezogen.

Hoe herkennen jongerenwerkers deze problematiek?

Herkenning is dus cruciaal om jonge aanwas in criminaliteit te voorkomen. Jongerenwerkers spelen hier een belangrijke rol. Zij zijn namelijk in staat om de genoemde problematiek bij jongeren op te merken. Kamal doet dit door:

  • Gesprekken te voeren met jongeren
  • Informatie te delen met netwerkpartners
  • Problematiek te signaleren tijdens wijkrondes
  • Veiligheidsonderzoek uit te voeren

Herken je een of meerdere problemen bij jongeren? Werk dan samen met netwerkpartners aan preventie, repressie en nazorg. Je voorkomt dan dat jongeren een prooi zijn voor criminelen.

Ga aan de slag met jonge aanwas

Wil jij kennis en ervaringen uitwisselen met vakgenoten en leren hoe zij samenwerken met netwerkpartners? Bezoek dan het congres Jonge aanwas uit de criminaliteit van SBO! Onder andere Kamal Qebayli spreekt hier tijdens een interactieve sessie over jongerenwerk in Zaanstad, waardoor je concrete handvatten krijgt voor jouw aanpak van jeugdcriminaliteit! Meld je vandaag nog aan en profiteer van een aantrekkelijke vroegboekkorting!          

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

De voordelen van de bestuursrechtelijke aanpak van ondermijnende criminaliteit

Bestuursrechtelijke sancties maken het mogelijk om criminaliteit eerder en effectiever aan te pakken. De benodigde …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *