84 procent van de bedrijven waar een arbeidsongeval is gebeurd, voert alle maatregelen die in het verbeterplan staan door. Ook neemt 39 procent van de bedrijven aanvullende veiligheidsmaatregelen die niet in het oorspronkelijke verbeterplan stonden.
36 procent van alle bedrijven die een verbeterplan hebben opgesteld neemt extra maatregelen die betrekking hebben op de bredere veiligheid in het bedrijf, zoals het aannemen of inhuren van een veiligheidskundige of preventiemedewerker, toetsing en aanpassing van het gehele machinepark of duidelijkere veiligheidsafspraken met onderaannemers en leveranciers. Dat blijkt uit een analyse van 540 vervolginspecties door de Nederlandse Arbeidsinspectie in de periode december 2023 tot juni 2024.
Sinds 1 januari 2023 hanteert de Arbeidsinspectie een nieuwe standaardwerkwijze binnen het onderzoek naar arbeidsongevallen. Met deze nieuwe aanpak voert de werkgever zelf het ongevalsonderzoek uit en stelt op basis daarvan een werkgeversrapportage en verbeterplan op. Het doel van deze nieuwe werkwijze is het vergroten van de bewustwording van veiligheids- en gezondheidsrisico’s binnen bedrijven en het nemen van maatregelen om die risico’s zo veel mogelijk te verminderen.
Vervolginspecties
Als de werkgeversrapportage en het verbeterplan akkoord zijn bevonden door de Arbeidsinspectie, volgt er na verloop van tijd een vervolginspectie. Het doel van de vervolginspectie is om te beoordelen of de werkgever de acties en maatregelen uit het verbeterplan heeft uitgevoerd. Als tijdens de vervolginspectie blijkt dat sprake is van overtreding van de wettelijke regels dan handhaaft de Arbeidsinspectie en moet de werkgever maatregelen treffen om een herhaling van het ongeval te voorkomen.
Volgens de inspecteurs zorgen het arbeidsongeval en het maken van de werkgeversrapportage inclusief verbeterplan bij de meeste bedrijven voor zowel een verhoging van het veiligheidsbewustzijn als het reflecterend vermogen. Er is een kleine groep van minder dan 5 procent van de bedrijven waar tijdens een vervolginspectie geen verbetering op deze punten werd waargenomen.
In 2025 verschijnt een rapport over het kwalitatieve gedeelte van het effectonderzoek. Hierin worden op basis van gesprekken met werkgevers en ongevalsslachtoffers hun ervaringen met de nieuwe werkwijze beschreven.
Melden is verplicht
Arbeidsongevallen moeten volgens de Arbeidsomstandighedenwet direct aan de Nederlandse Arbeidsinspectie worden gemeld. Dat moet gebeuren als het slachtoffer opgenomen wordt in het ziekenhuis, wanneer er sprake is van blijvend letsel of als het slachtoffer overleden is aan de gevolgen van het ongeval. Ook moet de werkgever het ongeval direct melden zodra bekend is dat er alsnog sprake is van een ziekenhuisopname of van blijvend letsel dat in verband kan worden gebracht met het arbeidsongeval
Publicaties Effectonderzoek nieuwe aanpak ongevalsonderzoek 2024
Per 1 januari 2023 hanteert de Nederlandse Arbeidsinspectie een nieuwe standaardwerkwijze binnen het onderzoek naar arbeidsongevallen. Binnen deze nieuwe aanpak voert de werkgever zelf het ongevals-onderzoek uit en stelt op basis daarvan een werkgeversrapportage op.
Het doel van deze nieuwe werkwijze is het vergroten van de bewustwording van veiligheids- en gezondheidsrisico’s binnen bedrijven en het nemen van passende maatregelen door de werkgever om deze risico’s zo veel mogelijk te verminderen.
Download Effectonderzoek nieuwe aanpak ongevalsonderzoek 2024Bron: arbeidsinspectie.nl – 12 december 2024
Meer weten over gezond en veilig werken?
Je krijgt met de opleiding QHSE-Manager handvatten om medewerkers gezond en veilig te laten werken.
Na afloop ben je in staat om:
- Succesvol QHSE beleid op te stellen, te bewaken en uit te voeren toegespitst op je eigen organisatie
- Het management te overtuigen van goed QHSE beleid
- Medewerkers te motiveren om veilig en verantwoord te werken
Inclusief 3 SKO-VK | AH | A&O opleidingspunten.
4 dagen – start 16 januari – meer informatie >>