Wet gegevensverwerking Persoonsgerichte Aanpak Radicalisering en Terroristische Activiteiten treedt in werking

Op 1 juli 2025 treedt de Wet gegevensverwerking Persoonsgerichte Aanpak Radicalisering en Terroristische Activiteiten in werking (Wet PARTA). De burgemeester krijgt als regiehouder een wettelijke taak om te zorgen voor de instandhouding  van een casusoverleg voor de persoonsgerichte aanpak radicalisering en terroristische activiteiten. De casusoverleggen krijgen hiermee een stevigere wettelijke basis, met een heldere juridische grondslag voor het onderling delen van (persoons)gegevens en waarborgen voor gegevensbescherming.

De wet zorgt voor meer eenduidige kaders voor de inrichting van de lokale casusoverleggen. Een belangrijke stap in de verdere professionalisering van de lokale aanpak van radicalisering, extremisme en terrorisme in Nederland. Afgelopen maanden zijn in verschillende regio’s lokale partners samengekomen om te inventariseren op welke onderdelen ze al werken conform de wet, waar nog aanvullende afspraken gemaakt moeten worden, en waar partners elkaar kunnen helpen.

Daarnaast bieden de NCTV en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) landelijk ondersteuning bij de lokale implementatie. Zo is dit voorjaar de aftrap geweest van een landelijke werkgroep, die ook de komende tijd blijft werken aan verschillende handreikingen.

Meer informatie

De factsheet ‘Wet PARTA in Vogelvlucht’ biedt een eerste handreiking bij de implementatie. Deze factsheet en aanvullende informatie over de Wet PARTA is te vinden op deze pagina.

Meer weten?

Tijdens de opleiding Beleidsmedewerker Openbare Orde en Veiligheid leer je een lokaal integraal veiligheidsbeleid opstellen voor jouw gemeente.
Tijdens de cursus Wet- en regelgeving in Openbare Orde en Veiligheid leer je van experts wat de (nieuwe) wetten op openbare orde en veiligheid betekenen voor jouw uitvoeringspraktijk.
Tijdens de training Toepassing AI in het veiligheidsdomein leer je welke mogelijkheden Artificial Intelligence (AI) biedt voor jouw werk in het veiligheidsdomein.
Tijdens de opleiding Aanpak overlast in de wijk leer je van praktijkcases over explosies in de wijk, overlastgevende jongeren, statushouders en personen met onbegrepen gedrag.
Tijdens de opleiding Adviseur Zorg en Veiligheid leer je de samenwerking tussen betrokken zorg- en veiligheidspartners organiseren en regisseren
Tijdens de cursus Aanpak Zorgcriminaliteit & Zorgfraude leer je zorgfraude herkennen, aanpakken en voorkomen
Tijdens de opleiding Informatiegestuurd adviseren OOV helpt je een goede informatiepositie opbouwen
Tijdens de cursus Aanpak complexe woonoverlast leer je woongenot terugbrengen en werk je aan een duurzame oplossing voor de overlastgever.
Tijdens de opleiding Aanpak van jeugdcriminaliteit en jeugdgroepen leer je om met ketenpartners tot een preventieve integrale aanpak te komen.
Tijdens het congres Jonge aanwas uit de jeugdcriminaliteit hoor je hoe je tot succesvolle samenwerkings- verbanden komt bij de aanpak van jonge aanwas
Tijdens de opleiding Coördinator Evenementenveiligheid leer je omgaan met risico’s zoals te grote bezoekersstromen, onvoorspelbare weersomstandigheden, excessief drugsgebruik en maatschappelijke onrust
Tijdens de opleiding Bibob coördinator leer je hoe je de wet Bibob toepast in jouw gemeente.
Tijdens de opleiding Personen met onbegrepen gedrag krijg je praktische handvatten en theoretische kaders om dit gedrag te begrijpen en beïnvloeden
Tijdens de jaaropleiding Integrale aanpak van ondermijning leer je hoe je verantwoording aflegt over de aanpak van ondermijning in jouw regio.
Tijdens de cursus Bestuurlijke aanpak van ondermijning leer je hoe je voorkomt dat criminele organisaties zich vestigen in jouw gemeente.
Tijdens de opleiding coördinator nazorg ex-gedetineerden leer je hoe je komt tot een sluitende aanpak van ex-gedetineerden in jouw gemeente.
Tijdens de opleiding Wijk- en gebiedsmanager wordt aan de hand van zowel theorie als praktijkvoorbeelden uiteengezet hoe een strategie die zich richt op gedragsverandering richting verduurzaming niet los gezien kan worden van een participatiestrategie gericht op de wijk.
Ondermijning is niet alleen een veiligheidsprobleem maar ook een sociaal maatschappelijk probleem. Alle antwoorden en actualiteiten tijdens het congres Ondermijning

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Nieuwe agenda zorgt voor meer recht doen aan slachtoffers

Meer recht doen aan slachtoffers van strafbare feiten door een betere uitvoering van bestaande slachtofferrechten …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *