Wie is er verantwoordelijk voor de veiligheid in jouw organisatie? IEDEREEN!

Ken je dat? Jij bent als QHSE/HSE/Safety manager verantwoordelijk voor de veiligheid binnen jouw organisatie. Is er iets te doen op het gebied van veiligheid? Ze komen naar jou! Dit zou echter niet het geval moeten zijn want je bent gezamenlijk verantwoordelijk voor de veiligheid in jullie organisatie. Loop jij ook tegen de volgende vraagstukken aan:

  • Hoe overtuig je mensen die al jarenlang op een bepaalde manier werken?
  • Hoe zorg je voor urgentiebesef bij zowel MT als medewerkers?
  • Hoe vergroot je het veiligheidsbewustzijn in jouw organisatie?

Verbeter het veiligheidsbewustzijn

Ga de dialoog aan met jouw medewerkers zodat jullie elkaar beter begrijpen. Als jij beter begrijpt waar jouw medewerker tegenaan loopt, dan kun jij hem beter helpen om veilig te werken. Als de medewerker begrijpt wat de consequenties zijn van zijn/haar gedrag, dan zal hij/zij hier bewuster mee omgaan.

Vergroot kennis

Geef jouw medewerkers op creatieve wijze informatie over veilig werken en het gedrag dat daarbij hoort. Dit kun je bijvoorbeeld doen door informatie op het intranet of in de kantine te plaatsen. Daarnaast is het belangrijk om trainingen en workshops over veilig werken te faciliteren zodat medewerkers het gedrag van zichzelf en van elkaar gaan herkennen. Tenslotte is het belangrijk om de informatie te herhalen zodat mensen het daadwerkelijk gaan leren.

Van onbewust onbekwaam naar onbewust bekwaam

Medewerkers starten vaak met onbewust met onbekwaam veilig gedrag; zonder dat zij er erg in hebben, werken zij onveilig. Door het vergroten van de kennis en vaardigheden over veilig werken, gaan zij zich vanzelf bewust bekwamer gedragen. Met als uiteindelijke doel; onbewust bekwaam werken. Dit betekent dat jouw medewerkers door het herhalen van de kennis en vaardigheden onbewust veilig werken en anderen hiermee motiveren.

Veiligheidscultuur

Medewerkers werken vaak al jarenlang op een bepaalde manier. Dit doen zij vaak in team verband en vanuit de normen en waarden die het bedrijf uitdraagt. Dit uit zich bijvoorbeeld in processen, systemen en gedrag van MT en werknemers. Het is belangrijk dat je een veiligheidscultuur creëert waarbij het toegestaan is om fouten te maken en deze fouten ook gemeld worden (zonder dat een medewerker daarop wordt afgestraft).

 

Meer weten?

  • In de opleiding QHSE manager leer je de vertaling te maken op welke wijze je jouw rol het meest effectief inzet. Hierdoor worden wettelijk gestelde eisen en de strategie van jouw organisatie op het gebied van QHSE beleid nageleefd. Je krijgt meer inzicht in QHSE zodat je jouw rol nog effectiever kunt inzetten en het draagvlak vergroot in alle lagen van de organisatie.
  • Om te zorgen dat ongevallen in jouw organisatie uitblijven, zijn maatregelen nodig. Met de juiste veiligheidsmaatregelen voorkom je ernstige ongevallen en bespaar je bovendien ook nog veel geld. In de opleiding Safety Manager leer je te begrijpen wat de oorzaken van (bedrijfs)ongevallen zijn om daarmee ongevallen binnen uw organisatie terug te dringen.

 

Over Liz de Bie

Nederland veilig maken doe je samen. Voor het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid organiseer ik congressen, cursussen, opleidingen en incompany trainingen voor en met veiligheidsprofessionals werkzaam bij de overheid en het bedrijfsleven met als doel om kennis en ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Ik organiseer events over trends en actuele ontwikkelingen op het terrein van veiligheid. Meer informatie over het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid en het opleidingsaanbod is te vinden op www.sbo.nl/veiligheid

Bekijk ook

OM: Geregistreerde discriminatiefeiten in 2023 gestegen

Het Openbaar Ministerie (OM) registreerde in 2023 meer feiten op grond van een verdenking van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *