Home » Zorg » 11 ziekenhuizen publiceren sterftecijfers niet
sterftecijfers

11 ziekenhuizen publiceren sterftecijfers niet

Elf ziekenhuizen voldoen niet aan de eis van minister Schippers van VWS om vanaf 1 maart sterftecijfers openbaar te maken. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad.

Kritiek op rekenmethode

Volgens NRC Handelsblad zijn er een aantal ziekenhuizen die om principiële redenen niet publiceren. Ze vinden een gemiddeld sterftecijfer nietszeggend en onvergelijkbaar en hebben kritiek op de rekenmethode van de zorgautoriteit. Een van die ziekenhuizen is Erasmus MC in Rotterdam. Het ziekenhuis publiceerde dit weekend andere, uitgebreidere cijfers.

77 ziekenhuizen publiceerden hun gemiddelde sterftecijfer over 2012. Het Amstelland Ziekenhuis in Amstelveen heeft de hoogste sterftescore: 123. Volgens het ziekenhuis kwam dit door ‘een eenmalige situatie met duidelijk aanwijsbare oorzaken’. Het Martini Ziekenhuis in Groningen heeft met een score van 62 het laagste cijfer. Ook onder de ziekenhuizen die wel publiceren is er kritiek.

Alternatieve berekening

Het Medisch Centrum Haaglanden in Den Haag heeft van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) toestemming gekregen de cijfers later te publiceren, omdat het meedoet in een pilot waarin het experimenteert met een alternatieve berekening van de sterftecijfers.

Handhaven NZa

De NZa zegt na het weekend te bekijken of alle sterftecijfers openbaar zijn gemaakt en bij de NZa binnen zijn. Als ziekenhuizen de cijfers niet op de eigen website publiceren of aanleveren, kan de NZa handhaven en ziekenhuizen bijvoorbeeld een aanwijzing of een last onder dwangsom opleggen.

Een artikel van: 

Over sbo

sbo
Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 studiedagen en opleidingen over o.a. ruimtelijke ordening & milieu, bestuur, verkeer & vervoer, sociale zekerheid, onderwijs en gezondheidszorg.

Bekijk ook

Bedrijfsvoering in de zorg van de afgelopen week

Onheilsberichten over de zorg Elke dag naderen ons op allerlei manieren onheilsberichten over de zorg. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *