Blended care kan de behandeling verbeteren

Wij interviewden Joris Moolenaar, directeur van Karify, en vroegen hem naar zijn ervaringen met mobile healthcare. Ook vertelt Joris wat zijn bedrijf Karify allemaal doet met betrekking tot ehealthcare. Karify is partner van het Mobile Healthcare congres dat wordt georganiseerd op 8 oktober 2015.

Bekijk het interview

 

Transcript van het interview

Een behandeling met e-health en met Karify ziet er eigenlijk als volgt uit: op de dag, dat je je aanmeldt bij je zorgverlener, dan vul je eerst je gegevens in. Dan krijg je een online account en op het moment dat je inlogt, zegt het systeem eigenlijk al: hallo, welkom dat je er bent. Dan start er een film van de behandelaar, die hij twee weken later gaat zien en die behandelaar vertelt je dan eigenlijk al hoe de behandeling eruit gaat zien en wat je in de tussentijd alvast kunt doen en dat is natuurlijk fantastisch, want je bent gemotiveerd en je wilt aan de slag en dan kun je al beginnen terwijl je op de wachtlijst staat. Op de dag dat je dan binnenkomt, zegt de behandelaar: o, leuk. Ik had je al een beetje ontmoet op het internet, laten we nu de behandeling voor jou kiezen. En Karify helpt dan eigenlijk die behandelaar om eigenlijk een keuze te maken welke behandeling bij jou past en ben je wat zelfstandiger, dan krijg je meer ehealth en ben je minder zelfstandig dan krijg je minder ehealth en daarin is bij Karify nog wel iets heel bijzonders: heel veel ehealth wat je nu kunt kopen op de markt, die houdt zich alleen maar bezig met doe je netjes je e-health opdrachten en ben je er mee bezig, maar een behandelaar wil natuurlijk weten welke cliënten het slecht doen en Karify helpt je daarbij om te monitoren waar het goed of slecht gaat, dat je interventie kunt aanpassen.

Toekomst van ehealth

Ja, ik denk zeker dat er toekomst zit in blended en het samenvoegen van online en face-to-face gesprekken. Ik denk, dat dat zelfs zo belangrijk gaat worden, dat we over een paar jaar geen andere behandelingen meer zullen zien. Wij zijn in 2008 begonnen met dit bedrijf met het idee van blended care en toentertijd werden we zelfs nog een beetje uitgelachen van: ja, je gaat toch niet behandelen met internet erbij. Dat kan toch helemaal niet in de psychologie. Maar wat we nu eigenlijk zien, is dat het steeds meer standaard begint te worden en dat het werkelijk heel veel toe kan voegen aan de behandeling. Het kan de intake gesprekken verbeteren, het kan de behandelingen verbeteren tussentijds, maar ook in de nazorgtrajecten kun je met internet soms mensen veel makkelijker helpen, want die behandelaar ziet die patiënt maar een paar keer en aan de andere kant wil je toch een veel bredere beeld hebben en veel beter ondersteunen op allerlei momenten gedurende de dag.

Vrijheid van behandelen

Je ziet dat die DBC’s en zorgpaden eigenlijk heel gestructureerd zijn en in de psychologie wil iedereen eigenlijk zeggen van: dit is hoe je het protocol moet behandelen en de eerste generatie ehealth, die ooit ontwikkeld was, die is heel erg gericht op: we hebben een vast protocol en dat doorloop je, maar het blijkt dat de cliënt, die dat protocol ontvangt eigenlijk helemaal niet zo in elkaar zit. Je hebt problemen erbij en dan merk je dat die ehealth niet past. En wat wij heel erg doen is veel meer nadenken over hoe ziet een zorg pad in elkaar en hoe je daar je e-health op kunt aansluiten. Ik zeg altijd ehealth is niet de vervanging van je behandeling, maar het is een versterking van je behandeling.

Mobile Healthcare Event

Ik denk, dat het heel erg leuk is en goed is om meerdere technieken te zien. Je ziet allerlei leveranciers en je kunt beter differentiëren wat nou ehealth is en aan de andere kant kun je ook goed zien wat de do and don’t zijn, wat de successen zijn en het geeft gewoon een goed breed beeld.

69073-banner-660x130
Mobile Healthcare is hét ontmoetingspunt voor meer dan 500 spelers uit de mhealth value chain. Het Mobile Healthcare event biedt u een overzicht van best-practices van eHealth implementaties, visies en strategieën en het brengt de belangrijkste spelers uit de mHealth value chain bij elkaar. Meer informatie

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

‘Opleiding ‘Jurist in de zorg’ is grondig én breed’

Binnenkort start weer de verkorte opleiding tot jurist in de zorg. Hoofddocent Joris Rijken beschrijft …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *