Edith Schippers: met z’n allen de eHealth-sprong wagen

Dagvoorzitter Leonard Witkamp was er al bang voor: minister Schippers kon het Mobile Healthcare Congres 2015 niet in levende lijve openen. Gelukkig was ze mobile: op een filmpje zette ze haar visie op mHealth uiteen. Tijdens de opname zagen we hoe de eHealth monitor 2015 met een drone in Den Haag gedropt werd. Schippers ving hem in een keer: “Wauw, kwam het altijd maar zo binnen, geweldig.”

IJsglijdende pinguïns en een half miljard

Schippers bleek weer een groot voorstander van slimme technologie in de zorg. “Waarom gebruiken we dat niet allemaal?” zo vraagt ze zich af. Meteen beantwoordt ze haar eigen vraag: onbekendheid met technologie, koudwatervrees en allerhande vragen over aansprakelijkheid, investeringen en arbeidsverdringing.

Onder videobeelden van ijsglijdende pinguïns, moedigt Schippers alle bezoekers aan: “Het is nu tijd om de sprong te wagen, maar dat lukt alleen als iedereen meedoet.” Ze voegt onmiddellijk daad bij woord: de komende twee jaar zal een half miljard euro geïnvesteerd worden in duurzame medische technologische innovaties. (Schippers kan niet reageren op een kritische congresbezoeker, die mompelt dat dit niet lang  niet allemaal naar eHealth/mHealth gaat). 

Volgens de minister draait technologie in de zorg om meer dan alleen de innovaties. Haar aandacht gaat ook uit naar nieuwe financieringsmogelijkheden, het sociale aspect, de behoeften van patiënten en zorgverleners en ten slotte nieuwe standaarden, bijvoorbeeld voor het uitwisselen van informatie.

Met een motiverende afsluiting kwam de videoboodschap ten einde: “Laten we samen zorgen dat eHealth heel gewoon wordt in de zorg. Dat is goed voor de patiënten,de zorgverleners en de betaalbaarheid van zorg.”

Dat is goed voor patiënt, zorgverlener en betaalbaarheid

Dit is natuurlijk een mooie slogan. De gezondheidszorg loopt achter op winkels, scholen en gemeentes. Die zijn al lang gedigitaliseerd en bieden klanten, leerlingen en burgers diensten via internet aan. Zo laat de eHealth monitor 2015 van Nictiz en NIVEL zien dat bij veel huisartsen nog geen online afspraken kunnen worden gemaakt.

Aan de andere kant is de afsluiting weinig genuanceerd, en daarom gevaarlijk. eHealth is goed voor patiënten, zorgverleners en betaalbaarheid? Vervang eHealth door ‘operaties’ of ‘medicijnen’ en het mankement wordt zichtbaar. Net als andere interventies, zal eHealth voor sommige patiënten, mits op de juiste manier gebruikt, goed zijn en onder sommige voorwaarden leiden tot kostenverlaging.

Dat laatste wordt zo mooi duidelijk tijdens het congres. We zitten in een vakgebied in transitie: tijd, onderzoek en ervaring moet ons leren welke mHealth-toepassingen voor welke patiënten kunnen worden ingezet. Met vereende krachten, gecombineerd met Schippers’ nieuwe financieringsmogelijkheden en standaarden kunnen we de gezondheidszorg, waar nodig, gaan vernieuwen.

Door: Anna Beukenhorst. Anna is bijna afgestudeerd op het gebied van ‘medical informatics’: technologische innovatie en toepassing van data-analyse in de gezondheidszorg.

69073-banner-660x130

Mobile Healthcare is hét ontmoetingspunt voor meer dan 500 spelers uit de mhealth value chain. Het Mobile Healthcare event biedt u een overzicht van best-practices van eHealth implementaties, visies en strategieën en het brengt de belangrijkste spelers uit de mHealth value chain bij elkaar. Meer informatie

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

‘Opleiding ‘Jurist in de zorg’ is grondig én breed’

Binnenkort start weer de verkorte opleiding tot jurist in de zorg. Hoofddocent Joris Rijken beschrijft …

èèn Reactie

  1. Zoals je zelf ook al aangeeft, het spannende is om te bepalen wanneer e-health waardevol is en wanneer niet. Het mag geen bezuinigingsoperatie worden, maar moet een waardevolle aanvulling zijn in de zorg voor de cliënt.

    Het mooie is wel dat met de huidige mogelijkheden dankzij internet dit juist ook voor de kleine ondernemer in de eerstelijn, de zzp-er of de houder van een kleine praktijk mogelijkheden ontstaan die vroeger alleen voor grote zorginstellingen waren weggelegd.

    Voor hen is het heel interessant om te kijken hoe ze e-health in kunnen zetten in hun behandelrelatie met hun cliënten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *