Wat moeten we doen om het gezondste land ter wereld te worden?

Stel, je bent studente Food Innovation aan de HAS Hogeschool in ’s-Hertogenbosch en je moeder is leefstijlarts Trudy Vlot. Je bent opgegroeid in een veilige omgeving met veel sociale contacten, goede voeding en een gezonde leefstijl. De wereld aan je voeten en bereid te leren van de ‘grote mensen’. Bedankt Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie, voor de informatie dat je briljant bent tot je dertigste, en je daarna eigenlijk alleen nog chronisch serieus bent.

Gezondste land ter wereld

Hoe zorg je ervoor dat mensen gestimuleerd worden om een gezond leefpatroon te onderhouden in een maatschappij waar je constant wordt verleid met ongezonde alternatieven. De kennis is er, maar de overdracht gaat stroef door de vele opvattingen van verschillende stromingen. Zo werd op woensdag 30 mei jl. in Zeist bij het Health Food & Technology Event besproken waar we staan en hoe we verder moeten naar het doel om het gezondste land ter wereld te worden.

Hoe kan het dat de overheid, de zorgverzekeraars, agrarische bedrijven en medici het maar niet eens worden met elkaar. Wie betaald, bepaalt! In het debat is het vooral Rob Baan, oprichter Koppert Cress, geweest die het voortouw nam om met zijn goede gevoel voor humor aan het publiek te laten weten dat we stil staan. Stil staan is misschien nog wel zacht uitgedrukt. Een ondernemer die zijn personeel wil beschermen door het verschaffen van veiligheidsschoenen doet het goed, maar op het moment dat er gratis een gezonde lunch aangeboden wordt treed de belastingdienst op. Maar ook, artsen die worden betaald om mensen ziek te houden, de BTW die omhoog gaat op groenten en 80% van de televisiereclames in de avond gaat over ongezonde voeding. Hoe ver willen we gaan met het tegenwerken terwijl we allemaal als doel hebben een lang, gezond en gelukkig leven te leiden?

Wees zelf de verandering en stop met het naar anderen kijken en elkaar de grond in te boren. Een mooi voorbeeld werd gegeven door Norbert van der Hurk, huisarts en mede oprichter van Gezond Dorp. Een visie werd geschetst voor een dorp waar goede voeding, volop beweging, ontspanning, goede slaap en een bioritme van groot belang zijn. Door zelf te beginnen en niet te wachten op subsidies maar door mensen te enthousiasmeren en te motiveren over wat ze kunnen bereiken, hebben zij als community boven verwachting goede resultaten geboekt. Mensen gebruiken minder medicatie wat leidt tot minder zorgkosten, ze hebben een betere BMI waarde en voelen zich vooral fitter en vitaler.

Dit kost moeite

Je wordt beloond voor moeite doen in je leven. Als je denkt; dit kost moeite, ga het dan vooral doen! Je brein zal je ervoor belonen, maar ook de maatschappij. Wacht niet op anderen of ‘evidence’ maar ga zelf aan de slag en zorg voor ‘experience’, wees de trendsetter en zorg dat je je volgers als gelijkwaardig beschouwt, de rest zal je volgen.

Margriet Schouten, Studente Food Innovation aan de HAS Hogeschool in ’s-Hertogenbosch

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

SPUK: 256 miljoen voor langdurige ondersteuning aan 20 kwetsbare gebieden

De overheid heeft de komende jaren miljoenen vrijgemaakt voor 20 kwetsbare stedelijke gebieden die gelinkt …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *