mHealth kan patiënten in hun gedragspatroon ondersteunen

In aanloop naar het Mobile Healthcare Congres & iZone interviewden wij Leonard Witkamp, Directeur van Ksyos. Wij vroegen hem naar zijn ervaring met Mobile Healthcare en zijn visie op de toekomst op op het gebied van eHealth.

Bekijk het interview

Transcript van het interview

Wat doet Ksyos met Mobile Healthcare?

Ksyos TeleMedisch Centrum is een zelfstandig behandelcentrum dat samen met 7000 zorgverleners zorg verleent aan patiënten, uitsluitend met behulp van ICT.  We doen dat bijvoorbeeld bij TeleDermatologie. In plaats dat de huisarts een patiënt fysiek verwijst naar het ziekenhuis, verwijst hij die patiënt nu digitaal.  Hij maakt een foto, naar diezelfde dermatoloog en die dermatoloog bekijkt dat en die zegt “die patiënt hoef niet te komen, het is een gewone moedervlek”. Dat is enorm efficiëntie verbeterend. We zijn begonnen met teleConsultatie. We doen nu ook heel veel teleDiagnostiek, het screenen van diabetespatiënten en de volgende stap is dat we naar de consument gaan. Een belangrijk voorbeeld daarvan is stoppen met roken. De patiënt wordt vanuit de huisarts ondersteund met een programma dat hij thuis kan volgen. Deels telefonisch, deels zorg op afstand, maar deels ook Mobile Health apparaatjes die die gewoon kan volgen thuis.

Hoe ziet Ksyos de toekomst van Mobile Healthcare?

Het mooie van Mobile Health is dat je op een laagdrempelige manier patiënten of burgers in hun gedragspatroon kunt ondersteunen. En stoppen met roken. Het roken is eigenlijk volksziekte nummer 1 en daar hebben we ook een hele belangrijke drive om daar tegen in te gaan.  We hebben een mooi programma ontwikkeld en wij noemen dat Blended Care, waarin aan de ene kant de patiënt ondersteund wordt op afstand, ook telefonisch in zijn of haar pogingen om te stoppen met roken, maar wordt daarin ook ondersteund met Mobile Health applications om af en toe even een stevig duwtje in de rug te krijgen, de goede richting uit.

Wat vindt u van het Mobile Healthcare Congres?

Wat mij met name opviel bij het Congres in Hotel  Figi in Zeist van dit jaar, was dat er gewoon heel veel mensen waren. Dus dat het een onderwerp is dat leeft en waar ook aan het eind van de dag gewoon nog heel veel mensen aanwezig waren. Dus mensen zijn geïnteresseerd in het onderwerp. Ze willen er meer over horen en zijn echt benieuwd.  Het leeft Mobile Health. Dat is natuurlijk aan de ene kant heel erg mooi, want we willen ook dat dat gaat leven en we willen ook dat dat in de toekomst verder uitgebouwd gaat worden.  Maar we moeten ervoor oppassen dat we niet te maken krijgen met een soort second live effect. Een bubbel van het is even een modegril en over 3 à 4 jaar horen we er niets meer van. Ik geloof in een stapsgewijze introductie van mhealth in de gezondheidszorg waarbij je duidelijk onderscheid moet maken tussen Mobile Health diensten die vanuit de zorg aan de patiënt worden aangeboden, de zogenaamde mhealth en de mhealth die gewoon in de consumentenmarkt ontwikkeld gaat worden, waar we eigenlijk geen greep op hebben en waar we eigenlijk moeten kijken van gaat dat niet leiden tot extra vragen juist, of tot allerlei patiënten die ongerust worden.

mobile health header2 660px

Meer weten over eHealthcare? Kom naar het Mobile Healthcare Congres & iZone op 8 oktober 2015 en ontmoet meer dan 500 spelers uit de mHealth value chain! Bekijk het programma.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 studiedagen en opleidingen over o.a. ruimtelijke ordening & milieu, bestuur, verkeer & vervoer, sociale zekerheid, onderwijs en gezondheidszorg.

Bekijk ook

Kabinet: investeren in crisis- en toekomstbestendige zorg

Dinsdag 15 september jl. is de miljoenennota en rijksbegroting bekend gemaakt. Onderstaand staan de belangrijkste …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *