Wat u moet weten over zorg uit het regeerakkoord 2017

Het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ is gereed. Wat zijn de belangrijkste plannen van het kabinet (bestaande uit de VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) op het gebied van zorg? Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid zet de belangrijkste ontwikkelingen voor u op een rij.

Goede zorg voor iedereen op de juiste plek op het juiste moment

Zorg draagt bij aan kwaliteit van leven van mensen en hun omgeving. Al behoort de zorg in Nederland tot de beste in Europa, toch maken veel mensen zich zorgen of zij de zorg wel kunnen betalen en of de gewenste zorg geleverd kan worden. Er zijn verbeteringen nodig in de zorg met als uitgangspunt: goede zorg voor iedereen op de juiste plek en op het juiste moment.

Goed zorgen voor ouderen

Rutte III gaat zich richten op het monitoren van de uitvoering van maatschappelijke ondersteuning, de kwaliteit van keukentafelgesprekken, onafhankelijke cliëntenondersteuning en procedures voor klachten en bezwaren. Ook is de uitwisseling van effectieve lokale aanpakken van eenzaamheid door coalitie van gemeenten en maatschappelijke organisaties een aandachtspunt.

Er wordt geïnvesteerd in goede zorg in een verpleeghuis. Daarbij staat kwaliteitsverbetering, middels ambities voor de arbeidsmarkt en een andere manier van werken en organiseren, hoog in het vaandel.

Investering / opbrengst

  • Manifest “Waardig ouder worden”, 180 miljoen (deze kabinetsperiode) 30 miljoen (per jaar)
  • Structureel 2,1 miljard beschikbaar om te voldoen aan de nieuwe norm voor goede zorg (verpleeghuiszorg)
  • E-health 40 miljoen beschikbaar deze kabinetsperiode, daarna 5 miljoen per jaar
  • Nog openstaande taakstelling Wlz van 188 miljoen wordt structureel teruggedraaid

GGZ

Er wordt binnen bestaande budgettaire kaders werkt de regering samen met de verzekeraars en de GGZ-sector aan de intensivering en opbouw van ambulante zorg. Ook is de regering voornemens om de WLz ook toegankelijk te maken voor GGZ-cliënten.

Er komt een beter vangnet voor mensen met verward gedrag wat uiteindelijk ook bijdraagt aan de lastenverlichting van hulpdiensten tijdens crisissituaties.

Jeugdhulp

De jeugdwet wordt geëvalueerd met nadrukkelijke aandacht voor de jeugd-GGZ. In overleg met gemeenten en de sector stelt Rutte III tijdelijke middelen (totaal 54 miljoen) beschikbaar als co-financier. Het kabinet wil knelpunten in de jeugdzorg onder meer aanpakken door dwingend op te treden tegen gemeenten die niet voldoende samenwerken bij de inkoop van jeugdzorg. Met gemeenten wil de rijksoverheid kijken hoe de transitie in de jeugdzorg verder moet worden ondersteund.

Preventie en gezondheidsbevordering

Op het gebied van preventie en gezondheidsbevordering zal Rutte III zich vooral richten op de aanpak van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Ook wordt er ingezet op preventie van en ondersteuning bij onbedoelde (tiener)zwangerschappen en het voorkomen van depressies en zelfdoding met speciale aandacht voor scholieren en LHBTI.

Tot slot krijgen bewezen effectieve interventies een plek in medische opleidingen en richtlijnen, zoals de inzet van specifieke vaccins, voeding en leefstijlinterventies.

Totaal is er in de komende kabinetsperiode 170 miljoen beschikbaar en wordt gevolgd door 20 miljoen per jaar.

Curatieve zorg

Er wordt ingezet op de beweging van tweede naar eerste lijnszorg en voorkomen van onnodige zorg.

Tevens moet het belang van zorgprofessionals gericht zijn op resultaat in plaats van omzet.

Voor de medisch specialistische zorg, wijkverpleging, geestelijke gezondheidszorg, huisartsen- en multidisciplinaire zorg worden opnieuw hoofdlijnenakkoorden (2019-2022) gesloten. Totaal zal dit 1,9 miljard euro per jaar opbrengen.

Om de kosten van hulp- en geneesmiddelen te kunnen beheersen worden maatregelen genomen zoals scherpere inkoop en herberekening van het geneesmiddelenvergoedingssysteem. Dit zal een besparing van ruim 460 miljoen opleveren. Ook werkt de rijksoverheid samen op Nationaal en Europees niveau voor de inkoop van geneesmiddelen, transparantie over kostenopbouw, innovatie (zoals personalised medicine) en de toegankelijkheid voor patiënten.

Zorgaanbieders en zorgverzekeraars

Rutte III wil meer duidelijkheid voor verzekerden. Zorgaanbieders en verzekeraars moeten meer inzicht geven in de kwaliteit en hoeveelheid ingekochte zorg per verzekeraar. Ook moeten de behandeltarieven zichtbaar worden voor de consument.

Eigen risico

De wettelijk verplichte eigen risico van de zorgverzekering tot 2021 blijft gelijk op 385 euro. Door het drempelbedrag te bevriezen, gaat de premie vermoedelijk wel sneller omhoog de komende jaren.

Cursus Actueel inzicht in de Gezondheidszorg

Leer in twee dagen alles wat u moet weten over de Nederlandse gezondheidszorg!

Download de brochure (PDF)

Cursus Zicht op ziekenhuizen

Alles over de financiering en organisatie van ziekenhuizen!

Download de brochure (PDF)

Opleiding voor de Jurist in de Zorg

In slechts 5 dagen volledig inzicht in het gezondheidsrecht!

Download de brochure (PDF)

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

‘Opleiding ‘Jurist in de zorg’ is grondig én breed’

Binnenkort start weer de verkorte opleiding tot jurist in de zorg. Hoofddocent Joris Rijken beschrijft …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *