Prinsjesdag: de Zorg in 2019

De zorg wordt steeds duurder. Althans, er wordt door demografische ontwikkelingen steeds meer zorg geleverd en daardoor komen er ook meer banen in de zorgsector en dus meer zorgkosten. Het Kabinet erkent dit als een risico op lange termijn. Op de kwaliteit van de zorg mag niet ingeleverd worden, er moet dus op een slimme manier worden geïnnoveerd, bespaart en verbeterd.

De cijfers

In 2019 geeft de overheid naar verwachting 71 miljard uit aan zorg. Dit is 27% van de totale uitgaven. Door diverse maatregelen groeien de zorguitgaven de komende kabinetsperiode met ‘slechts’ 16.7 miljard in plaats van de eerder verwachte 19 miljard.

Er komt in 2019 ruim 1 miljard extra beschikbaar voor ouderenzorg. Dit bedrag loopt gedurende deze kabinetsperiode op tot 3 miljard extra per jaar. In de zorgsector zijn de komende jaren tienduizenden mensen nodig.

Een indicator van de zorgkosten voor de burger is de zorgpremie. Deze neemt met 9,4% toe tot €1.432,- per jaar. De eigen bijdrage blijft gelijk op maximaal €385,- per jaar. Volgens het Kabinet is dit belangrijk om de toegankelijkheid voor de zorg te kunnen blijven garanderen. Overigens bedragen de gemiddelde zorglasten in 2019 €5.490,- per volwassene per jaar. Dit zijn dus de totale lasten, waarvan een gedeelte gedekt wordt door de zorgpremie en het andere gedeelte door de inkomstenbelasting.

Meer weten over financiën in de zorg?

Kwaliteit

Door het verhogen van de AOW-leeftijd, de koppeling aan de levensverwachting en de hervorming van het langdurige zorgstelsel, zijn de zorgkosten op korte termijn beheersbaar. Voor de lange termijn zijn andere maatregelen en hervormingen noodzakelijk. Zo stelt het Kabinet:  blz. 30

Als Nederlanders de kwaliteit van zorg blijvend willen laten stijgen in het huidige tempo, zullen keuzes gemaakt moeten worden, bijvoorbeeld door te kijken hoe de zorg anders en goedkoper georganiseerd kan worden.

Met extra investeringen in de ouderenzorg in verpleeghuizen, wil het Kabinet ook extra investeren in het kwaliteitskader voor verpleeghuiszorg. Echter, voor een continue verbetering van de kwaliteit van de zorg en een duurzaam beleid en uitvoering op de lange termijn zijn efficiënte en slimme innovaties noodzakelijk.

eenzaamheid ouderen

Meer weten over kwaliteit in de zorg? Of juist over de mogelijkheden binnen de zorg?

Innovatie

Innovatie in de zorg is noodzakelijk. Digitalisering in de zorg – ook wel bekend als eHealth – is momenteel dé ontwikkeling en zal een zeer grote invloed gaan hebben op korte termijn. In de Miljoenennota staan daarnaast nog een tal van innovatie-stimulerende maatregelen.

Jaarlijks komt er een budget van 105 miljoen beschikbaar ter stimulering van veelbelovende behandelingen, medische technologie en om geneesmiddelen sneller beschikbaar te krijgen voor patiënten. Met dit budget is er meer ruimte voor ontwikkelaars van nieuwe concepten, ideeën en technologieën en het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek.

In oktober 2018 wordt het Nationaal Preventieakkoord gesloten. In dit akkoord worden gezamenlijke maatregelen afgesproken over drie gezondheidsthema’s. De drie thema’s zijn: roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Deze drie thema’s schaden de gezondheid en leiden vaak tot ziekte.

Voor 2019 zitten de ontwikkelingen niet in de bezuinigingen of nieuw beleid, maar in de noodzaak tot innovatie.  Wilt u volledig op de hoogte zijn van aanstaande ontwikkelingen en hoe u hierbij een rol kunt spelen? Bekijk dan onze congressen op gebied van zorginnovatie:

Over Mitchel de Jager

Opleidings- en congresmanager Sociaal Domein, Zorg en Legal.

Bekijk ook

‘Opleiding ‘Jurist in de zorg’ is grondig én breed’

Binnenkort start weer de verkorte opleiding tot jurist in de zorg. Hoofddocent Joris Rijken beschrijft …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *