Studenten nog gemotiveerder voor meer duidelijkheid rondom voeding en gezondheid na bezoek Health, Food & Technology Event

05:57    Het is zes uur ‘s ochtends als “setting the table”, “Jaap Seidell”, “personalised nutrition” en andere termen me langzaam wakker maken. De toegestuurde kleurenposter van het Health Food & Technology Event dringt zich voor mijn netvlies op. Net als de vragen: wat betekent setting the table eigenlijk? Hoeveel mensen zullen er aanwezig zijn als de “healthy lunch” die wordt beloofd maar zo’n drie kwartier in beslag gaat nemen? Wat als we de ingang van het Achmea Congrescentrum niet kunnen vinden? Waarom ben ik op dit tijdstip al wakker?

08:01    We hebben er zin in! Op station Ede-Wageningen ontmoet ik mijn mede-masterstudenten Irene en Laura met wie ik op het moment het vak Academic Consultancy Training aan de Wageningen University & Research volg. We voeren een opdracht uit voor Ziekenhuis Gelderse Vallei, dat een belangrijke partner is in de Alliantie Voeding in de Zorg. Onder de naam van de Alliantie mogen we vandaag naar het evenement. Het is voor ons alle drie de eerste keer dat we naar zo’n evenement gaan. Onze verwachtingen zijn hoog.

09:00    We zijn precies op tijd in het Achmea Congrescentrum. Een fancy naambordje prijkt om onze nek. We gaan wat ongemakkelijk bij een sta-tafeltje staan in een ruimte met echte bomen erin en een glazen dak. De aanwezigen kennen elkaar zo te zien, maar niemand weet dat wij van hén stiekem ook weten wie ze zijn, van onze studie Nutrition and Health. Achter me hoor ik iemand geoefend praten over Nutriprofiel en het verbinden van voedingswetenschap met toepassingen in de zorg. Zijn spreekpartner luistert aandachtig. Is dit netwerken?

09:12    Mijn oog valt op een voedsel-3D-printer. Vet! Wat er geprint is, smaakt naar rode biet en is eigenlijk veel minder spectaculair dan verwacht.

09:35    Na drie keer omroepen van de organisatoren, loopt iedereen de collegebanken in. Kijk, dit voelt bekend. Duidelijke en nuchtere taal van het Voedingscentrum, ambitieuze en motiverende praat van de food-wethouder van Ede en daarna hongerig grijpen naar een gezonde havermoutkoek tijdens het eerste netwerkmoment.

11:40    Een verhitte discussie tussen verschillende experts over voedingsbeleid. Na een brave start lopen eindelijk de emoties hoog op. Waar moet het geld vandaan komen om het beleid van te financieren? Waar moet op ingezet worden, maar vooral: waarom duurt het zo lang? Rob Baan, eigenaar van Koppert Cress, start een betoog over dat we inmiddels genoeg kennis hebben over gezonde voeding en dat het nu tijd is om die ook daadwerkelijk te gaan gebruiken. Zijn activerende woorden worden bijgevallen door groot applaus uit het publiek. Opmerkingen vanuit het publiek laten zien dat de aanwezigen graag hun handen uit de mouwen steken om nou eindelijk eens aan de slag te gaan!

12:10    De organisatie kondigt een verrassing aan en een vrouw loopt het podium op. Onder het mom van even bewegen staan we ineens naast en tegenover elkaar te dansen. Dit is misschien nog wel het allermooiste tot nu toe. Vol overgave gooit iedereen zijn handen in de lucht en de heupen opzij. Op het eind is iedereen zo enthousiast dat allerlei partijen elkaar een high five geven. Dit is verbinding. Tijd voor de lunch!

13:20    We begeven ons in een kleiner zaaltje waar we de bootcamp over een gezonde samenleving volgen. Na een introductie van Jaap Seidell (voedingswetenschapper aan de VU) en Ferry Koper (Alles is gezondheid) volgt er een discussie tussen alle aanwezigen. Er zijn veel mensen vanuit verschillende branches bezig met gezonde voeding en al deze mensen hebben een compleet eigen kijk op hetzelfde onderwerp. Het is inspirerend om professionals gepassioneerd te horen praten over hun vakgebied.

15:50    De vermoeidheid slaat bij ons toe, terwijl (en niet doordat) we horen hoe professor Haak een zelf-ontwikkeld spel gebruikt om mensen met diabetes te helpen. Tijdens onze studie hebben we geleerd over de onderliggende fysiologische processen bij diabetes. Het was mooi om te zien hoe op deze manier mensen in de praktijk geholpen kunnen worden. Daarnaast horen we hoe Ziekenhuis Gelderse Vallei en de Wageningen Universiteit samenwerken in het implementeren van Nutriprofiel en hoe koolhydraten killers zijn voor (ex-)diabetespatiënt Wim Tilburgs.

Door de verschillende workshops bij te wonen en te praten met verschillende mensen, ontdekken we dat er veel meer benaderingen zijn wat betreft gezonde voeding dan die wij kennen van de universiteit. Het laat je anders over dingen nadenken en activeert je met argumenten te komen om uit te leggen waarom jij er zo over denkt.

16:45    Erik Scherder vertelt gepassioneerd over het menselijke brein en dwingt ons om weer wakker te worden en actief mee te doen “…en dan zegt het publiek?!” Zijn boodschap om gezond te blijven: blijf jezelf uitdagen, leer steeds wat nieuws en ga nieuwe uitdagingen vooral niet uit de weg, maar zoek ze op! Het enthousiasme van Erik is aanstekelijk en het is een mooie afsluiter van deze inspirerende dag.

Het was leuk om te horen hoe professionals buiten de universiteit tegen kwesties aankijken en met welke toepassingen zij bezig zijn. De discussies onder de professionals lieten ons dieper nadenken over de besproken onderwerpen. Het heeft ons gemotiveerd om ons in de toekomst nog harder in te zetten voor meer duidelijkheid rondom voeding in relatie met gezondheid!

Eline Verveer, Laura Staritsky en Irene Winter – studenten Wageningen University & Research

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

SPUK: 256 miljoen voor langdurige ondersteuning aan 20 kwetsbare gebieden

De overheid heeft de komende jaren miljoenen vrijgemaakt voor 20 kwetsbare stedelijke gebieden die gelinkt …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *