Is veilige zorg ook goede zorg?

Het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) heeft afgelopen maand een rapport voorgelegd aan minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hierin wordt de vraag gesteld of veilige zorg hetzelfde is als goede zorg. Door een aantal verbetertrajecten zijn schade en risico’s binnen de zorg verder beperkt, maar is er mogelijk ook een rem gekomen op de ontwikkeling en kwaliteit van zorg.

Wordt de zorg nog veiliger door nog meer te reguleren?

Volgens het rapport schieten instrumenten om veiligheid te regulieren soms hun doel voorbij waardoor ze weinig ruimte over laten om afwegingen te maken en te leren van fouten. Het rapport beschrijft een voorbeeld een patiënt met een verstandelijke beperking die naarmate hij ouder wordt, meer slikproblemen krijgt. Hij krijgt in de instelling waarin hij woont alleen gemalen voedsel, maar meneer is dol op uit eten gaan (vast voedsel). Moet de instelling omwille van zijn veiligheid dan alleen nog maar gemalen voedsel aanbieden? Veiligheidsprotocollen kunnen goede zorg dus soms in de weg zitten.

Afwegen van waarden

Zorgprofessionals moeten volgens het rapport de ruimte krijgen om veiligheid af te wegen tegen andere waarden die belangrijk zijn voor patiënten. Daarnaast moet er onderzoek komen naar hoe regels werken in de praktijk. Als wandelen een risico op vallen met zich mee brengt, moet je dan de patiënt het gevoel van vrijheid en het plezier van wandelen ontzeggen?

Ruimte om te leren

Het CEG pleit niet alleen voor het leren van fouten, maar juist ook voor het leren van dingen die goed gaan. Omdat het een risicovolle sector is, waarin niet alle incidenten voorkomen kunnen worden, wordt er vaak uit reflex gehandeld door direct nieuwe regeltjes toe te voegen wanneer iets mis gaat. Als zorgprofessionals de tijd krijgen om van incidenten te leren, twijfels bespreekbaar maken en prioriteiten afwegen, komt dit de zorg ten goede.

In de opleiding Adviseur Kwaliteit en Veiligheid in de Zorg leer je hoe jij het kwaliteitssysteem in jouw organisatie kunt borgen zodat de zorgverleners hun werk nog beter kunnen doen. Op weg naar veilige en betere zorg!

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Monitor Integriteit en Veiligheid: agressie en intimidatie richting politiek ambtsdragers blijft zorgelijk

Maar liefst 45% van alle decentrale politieke ambtsdragers zoals burgemeesters, Statenleden, raadsleden en waterschapsbestuurders kreeg …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *