Voeding, gezondheid en technologie

De gezondheidszorg zit in een transitie, waarin de rol van preventie steeds belangrijker wordt. Het idee dat mensen deels zelf verantwoordelijk voor hun gezondheid zijn, staat daarbij centraal. De mate waarin zij bewegen en hoe zij eten, is van invloed op de kwaliteit van hun leven. Voeding is integraal onderdeel van een gezonde levensstijl. ICT en vernieuwende technologie speelt hierin een rol.

In de gezondheidszorg is het belang van voeding inmiddels onderkend. Een voorbeeld hiervan is het concept Food for Care van het Radboudumc, waarbij per patiëntgroep wordt rekening gehouden met persoonlijke voorkeur, specifieke diëten, consistentie en voedselallergieën. Patiënten krijgen een aanbod verse gerechten: shakes, smoothies, salades, soepshots, snacks en een warme maaltijd in een pannetje. Het gaat om personaliseren van het aanbod.

Voeding en gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op het event Health, Food & Technologie, dat op 15 juni a.s. wordt georganiseerd door SBO, onderdeel van Euroforum, komen verschillende thema’s uit het groeiende marktsegment aan bod. Deze zijn Technologie / data, gepersonaliseerde voeding en een verandering van gedrag en verandering van de omgeving.

Menrike Menkveld van de Gelderse Vallei, is één van de keynotesprekers van het event. Zij is Manager Alliantie Voeding in de Zorg. ‘Daarin richt ik mij op het initiëren en realiseren van research- en innovatieprojecten en het organiseren van bijeenkomsten om kennis te delen. Bovendien zorg ik voor het ontwikkelen van het netwerk, binden van partners en communicatie en organisatie van de stichting Alliantie Voeding.’

Gezondheidswinst

De Alliantie Voeding in de Zorg heeft als ambitie: gezondheidswinst door inzet van betere voeding en meer voedingsadvies in de zorg. Menkveld: ‘Goede voeding en voldoende bewegen bevorderen de gezondheid. De Alliantie Voeding wil door het samenbrengen van voedingskennis en zorgpraktijk gezondheid en kwaliteit van leven bevorderen. Dit doen we door het ontwikkelen van projecten op het snijvlak van Food en Health en daarbij vaak ook Sport. De Alliantie Voeding is 10 jaar geleden opgericht door Wageningen University en Ziekenhuis Gelderse Vallei. Vanuit een aanjaag en pioniersrol wordt gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe kennis en tools (bevorderen van innovaties) die toepassing kunnen vinden in zorg en preventie, zowel in het ziekenhuis als in de transmurale zorg. In de Alliantie Voeding werken kennis en zorginstellingen met bedrijven samen om goede voeding in de zorg aandacht en ruimte te geven. Een focus dus op publiek private samenwerking.’

De Alliantie Voeding zoekt ook samenwerkingen om kennis te delen en concepten uit te rollen, zo verklaart Menkveld. ‘De komende jaren willen we vanuit de koploperspositie met het Voedingsziekenhuis (Ziekenhuis Gelderse Vallei) en andere ziekenhuizen samenwerken aan meer onderzoek en aan de uitrol van kennis en concepten, zowel in Nederland, samen met het ministerie VWS, als internationaal. We willen door voeding en bewegen, gezondheid bij ziekte en herstel bevorderen. Daarnaast hopen we dat er meer aandacht komt voor het belang van voeding in de medische en zorgopleidingen.’

Samen verbinding maken

Samenwerken aan de verbinding van gezondheid, voeding en IT, het thema van het event, staat ook de Alliantie Voeding voor ogen. ‘Maatschappelijke ontwikkelingen en een veranderend zorglandschap vragen om innovatie in de zorg ten behoeve van gezondheidswinst. Inzichten uit de voedingswetenschap leren steeds meer over de effecten van voeding bij ziekte, herstel en demedicalisatie’, zegt Menkveld. ‘We dragen bij door domeinen bij elkaar te brengen, samenwerking te initiëren en te realiseren tussen vakgebieden en tussen onderzoek, praktijk en ondernemers. We onderzoeken op effectiviteit in een real life setting. Juist de ontwikkelingen in de ICT geven kansen voor online zorg voor preventie bij grote zorgdoelgroepen (hart en vaat, oncologie, darmziekten) en implementatie in algemene ziekenhuizen en de eerste lijn.’

‘Een mooi voorbeeld van een realisatie door kennis over voeding, gezondheid en technologie te verbinden is NutriProfiel. Dit is in 2015 gestart en geef voedingsadvies op maat. Nutiprofiel meet vitamine B6, B12, D en foliumzuur in het bloed en combineert deze labuitslagen met een online voedingsvragenlijst over het eetpatroon (Eetscore). De adviezen worden via het EPD teruggestuurd en zo krijgen mensen een voedingsadvies op maat.’

Bron: ICT&health magazine, nr.02/2017. Door: Yvonne Keijzers

Congres Health, Food & Technology

Tijdens Health, Food & Technology komt u nog meer te weten over actuele technologische ontwikkelingen, toepassingen en kansen om voeding en zorg te verbinden. Het doel van het event is om innovators uit IT, food en zorg samen te brengen. Komt u ook? Bekijk het programma van Health, Food & Technology

Bekijk het programma

 

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

eBook Kwaliteit en Veiligheid in de zorg

Patiënten en cliënten in zorgorganisaties moeten erop kunnen vertrouwen dat zij kwalitatief goede en veilige …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *