Welke mogelijkheden biedt ‘personalised nutrition’

Dat voeding een groot effect heeft op je gezondheid hoef je tegenwoordig niemand meer uit te leggen.

Voeding nog steeds geen volwassen speler

Desondanks is in de ‘gezondheidszorg’, toch dé plek waar je zou verwachten dat alles gericht is op een goede gezondheid, voeding nog steeds geen volwassen speler. De gangbare praktijk is om ziekte te laten ontstaan en die daarna te genezen. Voor veel aandoeningen is dat inderdaad de enige mogelijkheid maar voor sommige (bijvoorbeeld diabetes type 2) is er een alternatief en dat is voorkómen. De belangrijke pilaren hiervoor zijn voeding en leefstijl. Eén stap verder dan preventie is het idee om ziekte te genezen met behulp van voeding en/of leefstijl, al dan niet in combinatie met medicatie.

Ik ben ervan overtuigd dat we aan het begin staan van een snelle evolutie voor beide toepassingen en dat voeding en gezondheidszorg de verbintenis aan zullen gaan die zo logisch is.

‘personalised nutrition’

Waarom denk ik dat? Een belangrijke versneller op dit gebied zijn de toegenomen mogelijkheden op het gebied van het meten van gezondheid en het vertalen daarvan in gemakkelijk te volgen voedings- en lifestyle adviezen. Dit wordt ook wel ‘personalised nutrition’ genoemd. Dit is het idee dat je, op basis van persoonlijke data, een beter advies kan krijgen over voeding die goed bij je past en je helpt bij het bereiken van je persoonlijke gezondheidsdoelen. Vaak zijn dit geautomatiseerde processen. Draagbare sensoren zoals een Fitbit en ook de steeds gemakkelijkere toegang tot je persoonlijke gezondheidsdossier (PGO) dragen bij aan het kunnen verzamelen van relevante data.

‘voedsel als medicijn’

Data dus en een doel. Juist deze twee dingen zijn goed beschikbaar bij mensen in de gezondheidszorg. Dat, gevoegd bij een grotere focus op preventie, een toegenomen inzicht in de relatie tussen voeding en gezondheid, de wens voor efficiënte e-Health oplossingen en niet te vergeten de behoefte van mensen om zelf bij te dragen aan hun gezondheid leidt wat mij betreft op korte termijn tot meer ‘voedsel als medicijn’.

Nard Clabbers, Chief Science Officer at Happ, Personalised nutrition position paper Lead at Foodvalley, Thought leader in personalized nutrition,  Ecosystems and innovation

Meer weten?

Hoor én ervaar op 1 december tijdens het Health, Food & Technology Event over thema’s als:

  • Awareness & Bewustwording
  • Personalised Nutrition
  • Kansen & mogelijkheden van data
  • Publiek-Private samenwerking
  • Business Modellen in voeding
  • Technology & Innovatie
  • Preventie & Duurzame gedragsverandering

Kortom, een dag met de nieuwste trends, samenwerkingen en innovaties binnen het speelveld van Health, Food en Technology!

Over Piet

Bekijk ook

Seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld aanpakken door actieplan en maatschappelijk gesprek

Ministers Dijkgraaf (OCW) en Van Gennip (SZW) komen met voorstellen voor de cultuurverandering die noodzakelijk …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.