De gemeente in control!

Financieel managementVanaf boekjaar 2021 treedt de nieuwe wetswijziging in werking over rechtmatigheid in jaarrekeningen van gemeenten. Colleges van burgemeesters en wethouders worden zelf verantwoordelijk voor het afgeven van een rechtmatigheidsverklaring.

Deze wijziging heeft gevolgen voor het financieel beleid, de inrichting en financiële verantwoording binnen gemeenten. De controleverklaring van de jaarrekening verschuift dan van de accountant naar de gemeente zelf, waarbij het college zich verantwoord.

Waarmee ga jij als gemeente mee aan de slag?

Als gemeente kun je al de eerste stappen zetten naar een eigen rechtmatigheidsverklaring. Hieronder lees je 5 tips waarmee je de eerste stappen zet richting zichtbare toetsing en verantwoording:

  1. Maak de gemeentelijke ambities inzichtelijk

Maak als gemeente je ambities inzichtelijk richting een in control statement. En denk ook na over hoe deze ambities zijn verweven met de bedrijfsinrichting.

  1. Hebben we de kennis al?

Ga na of er al voldoende kennis is in je gemeente om een rechtmatigheidsverantwoording af te geven. En indien die kennis er nog niet is, kijk dan ook eens naar samenwerkingen in de regio die je op kunt zoeken.

  1. Verbreed de rol van Concern Control

Herinricht de functie van Concern Control richting verantwoordelijkheid voor brede informatievoorziening. Dit geldt ook voor niet-financiële management informatie. Zorg dat Concern Control betrokken is bij de organisatieresultaten.

  1. Creëer draagvlak in de business

Faciliteer de stakeholders met relevante informatie en maak hun proceseigenaar.

  1. Maak de resultaten inzichtelijk

Maak het resultaat van het werk inzichtelijk voor alle stakeholders en laat zien wat de resultaten zijn van je acties. Sta stil bij de resultaten van control.

Aantoonbaar in control

… staat dat al op de agenda in je gemeente? Of wil je juist de eerste stappen gaan zetten. Tijdens het seminar Jaarrekeningactualiteiten Gemeenten & Provincies ontvang je inzichten en concrete tips voor het in control komen.

Bezoek de website

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Goed programmamanagement: je moet koffie lekker vinden

“Programmamanagement draait om relaties bouwen. Je bouwt die relaties door koffie met elkaar te drinken, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *