Begrip kweken in afvalprocedures

Door Mr. Ron Laan, partner/advocaat, Van Diepen Van der Kroef advocaten.

Als advocaat in afvalzaken heb ik een sterke gerichtheid op ‘begrippen’. In wetgeving en beleid over afval als afval en afval als grondstof is het vaak van doorslaggevende betekenis om de juiste uitleg aan een definitie te geven. Wat is afval? Wat is nuttige toepassing? Wat is terugwinning? Wat is milieu-hygiënisch verantwoord? En ga zo maar door.

Door nauwgezet een begrip in te vullen komt goed naar voren welke bevoegdheden bijvoorbeeld een vergunningverlener of een handhaver heeft of juist niet heeft, maar ook welke rechten en verplichtingen gelden voor een ondernemer. Er zijn talrijke voorbeelden van gerechtelijke uitspraken waarbij het vooral om het begrippenkader van een wet ging, bijvoorbeeld de Kaderrichtlijn Afvalstoffen, hoofdstuk 10 van de Wet milieubeheer over afvalstoffen of de Europese Verordening voor de Overbrenging van afvalstoffen. Die jurisprudentie komt uiteindelijk bij wetswijzigingen in de wet terecht en zo zijn de opsommingen van definities en begrippen in de loop der tijd behoorlijk uitgebreid.

Begrip kweken bij rechters

Los van deze begripsuitleg moet ik ook vaak op een andere manier ‘begrip’ kweken bij rechters voor de ondernemers in de afvalsector. Die hebben te maken met ingewikkelde regelgeving en een dynamische markt. Ze lopen daar tegen veel vragen op, waar de overheid ook niet altijd het juiste antwoord op weet. Het is van belang dat rechters inzien dat veel ondernemers het beste met het milieu voorhebben, maar dat het gewoon lastig is om de wet iedere dag goed te begrijpen en juist toe te passen. Zonder een deskundige, maar wel begrijpelijke toelichting lopen ondernemers in de afvalsector het risico dat er verkeerd tegen hun handelen wordt aangekeken.

Inzicht in de sector

Daarom is het goed dat er een opleiding Afval/Grondstoffen management is. Een opleiding die ervoor zorgt dat aan de kant van de overheid en aan de kant van het bedrijfsleven het inzicht in de sector, het beleid en het toepasselijke recht toeneemt. Als docent lever ik daaraan graag mijn bijdrage op het gebied van het (Europees) afvalstoffenrecht.

 

Opleiding Afval/Grondstoffen management

Wilt u ook inzicht in de belangrijkste wet- en regelgeving voor bedrijven en overheden die zich bezighouden met het bewerken of verwerken van afvalstoffen? De Opleiding Afval/Grondstoffen management behandeld de belangrijkste wet- en regelgeving en zal extra aandacht geven aan het LAP 3.

Meer informatie over deze opleiding?
Bekijk de opleidingswebsite!

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Inwerkingtreding van de Omgevingswet: waren we er al klaar voor?

De inwerkingtreding van de Omgevingswet is op 1 januari 2024 voltrokken. Het combineert 26 wetten …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *