Buurtlogistiek in de dode hoek

Tot 2040 zijn er 1 miljoen nieuwe woningen nodig. Nooit eerder stonden er zoveel nieuwe woonwijken in de steigers. Vitale buurten met een goede balans tussen werken, wonen en ontspannen. Aantrekkelijke autoluwe wijken waar veilig en gezond lopen en fietsen de norm zijn. We gaan auto’s delen. Vaker met het openbaar vervoer. En, veel meer lopen en fietsen. Een waardevolle openbare ruimte is goed voor de huizenprijs.

Architecten en projectontwikkelaars presenteren mooie ‘artist impressions’ van hun nieuwe woonwijken. Schattige jonge stelletjes hand in hand. Opa zit op een bakje en geniet van de kinderen die onbezorgd spelen op straat. En, altijd schijnt de zon. Op deze plaatjes ontbreekt steevast iets… bevoorrading.

In die autoluwe woonwijk met, laten we eens zeggen, 3.000 woningen komen elke dag 300 pakketten met 6 tot 10 bestelauto’s. Die brengen in een moeite door ook de bestellingen van de senioren in de buurt die dankzij de thuiszorg thuis kunnen blijven wonen. Met de groei in online levensmiddelen komen er dagelijks 12 tot 24 voertuigen van Picnic, Albert Heijn, Jumbo en lokale spelers. Slimme bedrijven komen met lichte elektrische voertuigen. Anderen zijn alleen nog maar welkom met een schone elektrische bestelauto. Zero-emissie voor nieuwe woonwijken is een ‘no-brainer’. Valt dus allemaal wel mee.

De supermarkten, horeca en kantoren krijgen ook elke dag 10 tot 20 vrachtvoertuigen voor de deur. Afval? Ook, nog eens zoveel vrachtbewegingen… een ongeluk zit in een kleine dood hoekje. Met stip op nummer 1 staan de servicebusjes van de loodgieter, verwarmingsmonteur, schilder, Mielereparateur, keukenbouwer, domotica-expert en thuiszorgmedewerkers? Elke dag komen er 100 tot 150 servicelogistieke bestelauto’s naar die woonwijk. Hoezo autoluw? Waar moeten die straks allemaal parkeren als ze hun werk doen? Toch niet voor deur?

Tot overmaat van ramp maken ’s avonds tussen 6 en 9 uur 200 tot 300 maaltijdbezorgers op hun scooters en fietsen de buurt onveilig. Houd de kinderen dan maar binnen! Al die voertuigen, scooters en bezorgfietsen ontbreken in de mooie plaatjes van de architecten en projectontwikkelaars. Buurtlogistiek zit in de dode hoek.

Bij woonwijken moet al bij het ontwerp worden nagedacht over de ruimte die afval en bevoorrading nodig hebben. Hoe kan de inrichting licht elektrische voertuigen stimuleren? Zijn kleine hubs nodig voor overslag? Kan afval onder de grond en vervolgens over water? Met welke verkeersmaatregelen kan de gebiedsbeheerder onnodige bestelauto’s buiten de deur houden? Moet de woonwijk zero-emissie of scootervrij worden? Wat kunnen sociale distributienetwerken betekenen? En, niet in de laatste plaats, hoe kunnen we consumenten met bijvoorbeeld avondbezorging, afhaalpunten en kluizenwanden beter van dienst zijn? Vragen waarover gebiedsontwikkelaars in het verleden, te laat, gingen nadenken.

De nieuwe woonwijken zijn een kans voor logistieke professionals om de bevoorrading slim in te richten voor een vitale woonwijk waarin de openbare ruimte uitnodigt tot gezond bewegen en contact met buurtgenoten.

Auteur: Walther Ploos van Amstel

Wilt u weten waar u rekening mee moet houden bij het creëren en inrichten van een vitale, economische en gezonde steden, buurten en woonwijken? Op 16 mei 2019 start de nieuwe opleiding Duurzame Stadslogistiek. Walther Ploos van Amstel en andere experts leren u in 5 dagen hoe u aan de slag gaat met slimme, schone en duurzame stadslogistiek!

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Twee voorwaarden voor duurzame mobiliteit

Ben jij werkzaam binnen het vakgebied mobiliteit? Je wilt dan vast en zeker op de …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.