Hoe kunnen we de woningbouwopgave klimaatbestendig realiseren door drijvend bouwen?

Drijvend bouwen is een creatieve oplossing voor de woningbouwopgave. Het past beter bij de ondergrond in Nederland en het brengt ook diverse andere voordelen met zich mee. Een goede voorbereiding is hiervoor cruciaal, omdat recreatie, woningbouw en natuurontwikkeling allemaal in balans moeten zijn. Hoe doe je dat en wat zijn de voordelen van drijvend bouwen? Je leest het in deze blog.

Drijvend bouwen als oplossing

De woningmarkt in Nederland staat onder druk, waardoor er voor 2030 één miljoen nieuwe woningen gebouwd moeten worden. De vraag is niet alleen waar deze woningen gebouwd worden, maar ook hoe dit duurzaam, kostenefficiënt en energiezuinig kan. Woningen drijvend bouwen is mogelijk één van de oplossingen. De huidige woningbouwopgave vraagt namelijk om innovatieve oplossingsrichtingen.

Het past bij de Nederlandse bodem

Nederland bestaat uit verschillende bodemsoorten, zoals veen, klei of zand. Een veenbodem daalt gemiddeld met een centimeter per jaar. Beheer en onderhoud van de openbare ruimte is daarom erg kostbaar. Drijvend bouwen is een logische oplossing in veengebieden, dit past in de basis beter bij de ondergrond en het watersysteem. Daarnaast is er hierdoor ruimte voor fluctuatie van het waterpeil. Een groot voordeel met het oog op klimaatverandering.

Het belang van een goede voorbereiding

Drijvend bouwen vraagt een goede en uitgebreide voorbereiding, aangezien de omgeving vaak nog geen bestaande inrichting heeft. Het begint bij de locatiekeuze, maar ook de benodigde voorzieningen en bereikbaarheid passeren al snel de revue. Hierover vroegtijdig goed overdachte keuzes maken bespaart kosten en versnelt het proces. Je hoeft namelijk geen dure aanpassingen aan het plan te maken tijdens de uitvoering ervan.

Lagere kosten op de lange termijn

Drijvend bouwen is aan de start een duurdere investering dan traditionele woningbouw. Alles moet, door de stijgende en dalende waterspiegel, flexibel worden aangelegd. Je denkt hierbij aan leidingen, maar ook aan de volledige infrastructuur. De hoge investering compenseer je op de lange termijn door besparingen op beheer en onderhoud. De beheer- en onderhoudskosten voor traditionele woningbouw op een dalende bodem rijzen de pan uit doordat gebouwen, wegen en leidingen verzakken. De reparatie hiervan achteraf kost veel geld. Drijvend bouwen heeft dus lagere kosten op de lange termijn.

Meer informatie over waterbeheer

Wil jij meer weten over drijvend bouwen? De cursus Actueel inzicht in waterbeheer en –beleid van SBO leert je alles wat je moet weten over de waterhuishouding in Nederland en over innovatieve oplossingsrichtingen. Wil je meer weten over het volledige programma? Download dan de brochure! De cursus is ook als Incompany-traject beschikbaar. Het programma is dan helemaal op maat gemaakt, zodat deze aansluit bij jouw wensen en behoeften!

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Hoe kun je duurzame energie opwekken onder de Omgevingswet?

Het wordt erg lastig om de klimaatdoelstellingen van 2050 te halen. Politieke beleidsontwikkelingen zetten namelijk …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *