Het Nationaal Programma Landelijk Gebied is door het vorige kabinet opgezet om stikstofuitstoot te verminderen, de waterkwaliteit te verbeteren, natuur te herstellen en klimaatdoelen te behalen. Het nieuwe kabinet heeft echter besloten om het NPLG af te schaffen. Waterschappen blijven zich echter inzetten om met een gebiedsgerichte aanpak aan de waterkwaliteit te werken. De opgave voor schoon en voldoende blijft namelijk bestaan.
Waterkwaliteit verbeteren onder het NPLG
Het NPLG moest middels integrale gebiedsprocessen zorgen voor natuurherstel, vermindering van de stikstofuitstoot, verbetering van de waterkwaliteit en realisatie van klimaatdoelen. De afgelopen jaren hebben de provincies in samenwerking met de waterschappen hier veel energie in gestopt. Tevergeefs, want het kabinet Schoof schrapt het hele programma, zo staat in het regeerakkoord. Het zat er al aan te komen, want in het hoofdlijnenakkoord tussen PVV, VVD, NSC en BBB was al een streep gezet door het fonds van ruim 20 miljard euro dat beschikbaar was voor het NPLG.
Scherpe politieke keuzes
Landbouwminister Femke Wiersma van BBB noemt het schrappen van het NPLG een logisch gevolg van het beperkte beschikbare budget. Hierdoor moeten er nou eenmaal scherpe keuzes gemaakt worden. Welke scherpe keuzes dit precies zijn, blijft in het midden tot het volledige regeerprogramma staat. De oppositiepartijen in de Tweede Kamercommissie Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur zijn echter al niet blij met deze beslissing. Zij spreken van ‘bestuurlijk vandalisme’ en ‘pyromaanpolitiek’.
Een nieuw plan voor waterkwaliteit
De waterschappen stellen in de Kaderrichtlijn Water (KRW) dat het verbeteren van de waterkwaliteit de grootste opgave is. Waterschappen hebben de laatste jaren geïnvesteerd in regionale samenwerking en willen deze manier van werken in stand houden om het tempo erin te houden, draagvlak te vergroten en doelen omtrent waterkwaliteit aantoonbaar te realiseren. Zij verwachten dan ook dat het kabinet op korte termijn met een concreet alternatief plan komt. Het verdwijnen van het NPLG betekent namelijk niet dat de opgave voor schoon en voldoende water verdwijnt. Waterschappen gaan onverminderd door, want er zijn in de gebiedsprocessen verwachtingen gewekt en er is geen tijd te verliezen.
Leer de nieuwste wet- en regelgeving kennen
Wil jij in vijf dagen op de hoogte worden gebracht van de Nederlandse waterwereld en de nieuwste ontwikkelingen in beleid en regelgeving? Meld je dan aan voor de opleiding Actueel inzicht in waterbeheer en –beleid van SBO. Je leert tijdens deze opleiding om jouw rol binnen de organisatie beter te vervullen doordat je inzicht hebt in processen, relaties, beleid en systemen. Wil je meer weten over het programma? Vraag dan de brochure aan. Deze opleiding is ook volledig op maat samen met jouw collega’s te volgen als Incompany-traject.