File brengt mentale rust

Cees Wildervanck, zelfstandig verkeerspsycholoog en docent op de opleiding beleidsmedewerker Verkeer en Vervoer, gespecialiseerd in de menselijke factor in het verkeer en vervoer waardoor 9 van de 10 verkeersongelukken wordt veroorzaakt.

Overschakeling

Files hebben een heilzaam effect op je mentale gezondheid, aldus Nederlands verkeerspsycholoog Cees Wildervanck. Tijdens het bumperen kom je tot rust, het is het enige moment van de dag voor jezelf. Je krijgt de tijd om de drukke werkdag te verwerken en je voor te bereiden op een tumultueus huishouden. De overschakeling tussen deze twee verloopt makkelijker als je alleen bent.

Creativiteit

Cees Wildervanck: “Mensen zijn ontzettend creatief bij het invullen van hun tijd tijdens de file. Je kunt je eigen muziek spelen of nog wat bijpraten met een vriendin. Maar bellen op de weg houdt wel gevaar in. Je hebt meer risico op ongevallen, zelfs al bel je handenvrij. Chauffeurs die het meeste bellen onderweg, klagen het meest over de files. Maar ironisch genoeg veroorzaken zij de meeste ongevallen, de grootste oorzaak van files.”

Gewoonte

Files hebben een negatief effect omdat het ons veel tijd kost. Maar de frustratie is nog niet groot genoeg dat we files vermijden. Wildervanck: “We aanvaarden files, want we zijn er gewoon aan geworden. We staan zelfs niet meer open voor alternatieven. Zelfs de dure brandstofprijzen en het langer onderweg zijn, kunnen ons gedrag niet doen veranderen, we blijven bumperen.”

Meer weten?
Tijdens de opleiding beleidsmedewerker Verkeer en Vervoer hoort u van Cees Wildervanck, zelfstandig verkeerspsycholoog, hoe verkeersongelukken worden veroorzaakt en kunnen worden voorkomen.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Nieuwe regels omtrent geluid binnen de Omgevingswet

De regels omtrent het beheersen van geluid zijn veranderd onder de nieuwe Omgevingswet. Het doel …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *